İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Azınlık raporu’ soruşturmasına tepki

Kaboğlu ile Kültürel ve Azınlık Hakları Komisyonu Başkanı Baskın Oran, öğleden sonra Ankara Adalet Sarayı’na gelerek, soruşturmayı yürüten Basın Savcısı Nadi Türkaslan’a ifade verdiler.

Adalet Sarayı’ndan ayrılırken gazetecilere açıklama yapan kurul başkanı Kaboğlu, soruşturmanın Toplumsal Düşünce Derneği Genel BaşkanıFethi Bolayır’ın suç duyurusu üzerine değil, daha önce resen başlatıldığını öğrendiklerini ve bunun kendileri için sürpriz olduğunu belirtti. Hazırlanan raporun görevlerinden kaynaklandığını ve bu nedenle soruşturma geçirdiklerini anlatan Kaboğlu, “Hakkımızda kan dökülmesini isteyen kişi hakkında ise takipsizlik kararı verilmiş” dedi.

SAVUNMA YAPMADIM

Soruşturmanın Türkiye’nin geldiği nokta ve hedefleri bakımından üzüntü verici olduğunu ifade eden Kaboğlu, Cumhuriyet Savcısı’na savunma yapmadığını söyledi. Kaboğlu, “Bunun yaptırımı varsa katlanacağım. Soruşturma düşünce özgürlüğüne ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırıdır” diye konuştu.

AB’ye uyum çerçevesinde hakim ve savcıların eğitim formasyonu programında yer aldığını dile getiren Kaboğlu, “Demek ki program amacına ulaşmamış. Reformların samimiyetini tüm kurumların yeniden gözden geçirmesi gerekiyor. Bu, insan hakları alanındaki reformların içselleştirilmesinin kolay olmayacağını gösteriyor” dedi. Baskın Oran da yaptığı açıklamada, önce kendisinin ifade verdiğini, raporda tahrifat yapılıp yapılmadığı ve raporun içeriğinin Anayasa’ya aykırı olup olmadığı konusunda savunma yaptığını söyledi.

Kaboğlu ve Oran’ın avukatlarından Oya Aydın, soruşturmaya, “Azınlıklar Raporu”nda yer alan “Türklük yerine Türkiyelilik üst kimliği önermek”, “Anayasa’nın değiştirilemez nitelikteki 3. maddesinin değiştirilmesini önermek”, “Rapora karşı olanları Sevr paranoyası ile suçlamak” ve “Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay kararlarının demokrasiyi zedelediğini belirtmek” suçlamalarının dayanak edildiğini belirtti.

Yorumlar kapatıldı.