İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Osmanlı arşivine ilgi çok yoğun

AA – İSTANBUL – Osmanlı Arşivleri’nden 2004 yılında toplam 69 ülkeden 3 bin 628 araştırmacı yararlandı.

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı’ndan edinilen bilgiye göre; araştırmacıların ülkelere göre dağılımında ilk sırayı 444 araştırmacıyla ABD aldı. Bunu 259 araştırmacıyla Japonya, 193 araştırmacıyla Almanya, 120 araştırmacıyla Fransa ve 115 araştırmacıyla Yunanistan izledi.

Ermenistan ilgisiz

‘Ermeni soykırımı’ iddialarını ortaya atan Ermenistan’dan ise sadece iki araştırmacı arşivlerden yararlandı. Bu araştırmacılar da ‘İttihat ve Terakki Cemiyeti Merkez Komitesi üyesi doktor Nazım’la ilgili belgeleri inceledi.

Osmanlı Arşivleri’ndeki Ermenilerle ilgili belgelere Azerbaycan, İran, Japonya, Almanya ve ABD’den 10 uzman ilgi gösterdi. Azerbaycanlı araştırmacılar, özellikle ‘Ermeni mezalimi, sözde Ermeni soykırımı ve Karabağ’la ilgili belgeleri incelerken, Alman araştırmacılar ‘Çukurova tarihi ve Ermeni katliamları’ konusunu ele aldı.

Araştırılan konular

Arşivlerden yararlanan diğer yabancı araştırmacılardan bazılarının uyrukları ve sayıları şöyle: Arnavutluk 42, Azerbaycan 39, Bosna-Hersek 31, Etiyopya 3, Gürcistan 22, Hollanda 39, İngiltere 72, Irak 32, İran 71, İsrail 72, İtalya 48, Kanada 16, Kazakistan 16, Libya 42, Lübnan 58, Macaristan 54, Makedonya 41, Mısır 29, Rusya 20.

Araştırmacıların ilgilendikleri konulardan bazıları da şunlar: İstanbul hamamları, Anzak çıkarması, dervişler, Beylerbeyi teşkilatı, Osmanlı’da gayrimüslimler, fermanlar, Mason Locaları, Yahudiler, Rumlar, Kıbrıs.

Yorumlar kapatıldı.