İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`ERMENİSTAN VE AZERBAYCAN DIŞİŞLERİ BAKANLARININ BULUŞMASI MİNSK SÜRECİNİ YARATTI´

AGİK daimi başkanı Slovenya Dışişleri bakanı Dimitri Rubel, Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları Prag yaklaşımı çerçevesindeki buluşmasının, Minsk sürecini yarattığını, kanıtları toplamaya yönelik bu misyonun bu ay sonunda, Azerbaycan’ın işgal edilmiş alanlarındaki varolan durumunu yerinde tesbit ederek, sorunun çözümüne yönelik yeni veriler hazırlayacağını açıkladı.

Viyanada AGİK Daimi Kurulu oturumunda aşıklamalarda bulunan Rubel, Mediamax’ın bildirdiğine gore AGİK’in Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yönelik çalışmalarını bu yıl iki katına çıkarması gerektiğini de söyledi.

12 Ocak akşamı bir basın toplantısı düzenleyen Azerbaycan Dışişleri bakan yard. Araz Azimov, bu AGİK misyonunun 28 Ocak’ta Bakü’yü ziyaret edeceğini, ziyarette Minsk Grubu eşbaşkanlarının da yer alacağını söyledi. Azimov, 21 Ocak’ta eşbaşkanlar ve kanıtları toplayacak olan Finlandiya, İtalya, İsveç ve Almanya temsilcilerinin de ortak bir toplantı yapacaklarını belirtti.

Azimov, bu misyonun Kelbacar, Laçin, Kubatlı, Zangelan ve Cebrayil bölgelerini ziyaret edeceklerini, Fizuli ve Ağdam’da ise “iskana ilişkin kanıtlar bulunamadığından” buraları ziyaret etmeyeceklerini de kaydetti.

Azimov Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanlarının, taraflar arasında ortak noktalar tesbit edilmesine rağmen, ciddi görüş ayrılıkları oldığını da vurguladı ve diğer yandan “son zamanlarda Ermenistan’ın müzakere sürecinde daha aktif olduğunun görüldüğünü” ifade etti.

Azimov yaptığı basın toplantısında, Ermenistan’a giden uklaşım yollarının açılmasının kendilerince gösterilen bir taviz olduğunu bunun karşılığındaysa Ermenilerin, Prag süreci çerçevesinde Dağlık karabağ güçlerinin, Azerbaycan’a ait işgal altındaki 7 bölgeden çekilmeleri meselesinin tartışıldığını da sözlerinde kaydetti.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Hamlet Gasbaryan ise dün yaptığı basın açıklamasında, görüşmelere ilişkin ayrıntıların açıklanmasının, amaca uygun bulmadıklarını, uzaktan tartışmalara girmeyi faydasız bulduklarını kaydetti.

Tatul Hakobyan (kısaltıldı)

Yorumlar kapatıldı.