İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tecrit kalksın

Turan YILMAZ-Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA

Başbakan Erdoğan’ı ağırlayan Rusya Devlet Başkanı Putin, BM Genel Sekreteri Annan’ı arayıp, Kıbrıs’ta çözüm için plana destek vereceklerini söyledi. Putin, KKTC’ye uygulanan ambargonun adil olmadığını belirterek, ‘Tecrit artık kalkmalı’ dedi.

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ziyaretine Kıbrıs konusunda büyük bir jestle karşılık verdi. BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile telefonla konuşan Putin, Annan Planı çerçevesinde, Ada’daki çözümün aktif destekçisi olacaklarını ilan etti. Putin ‘KKTC’ye uygulanan ekonomik ambargo da artık adil değil. Bu tecritin kaldırılma vakti geldi’ dedi.

600 kişilik işadamı heyetiyle Moskova’yı ziyaret eden Başbakan Erdoğan’ı özel konutunda akşam yemeğinde ağırlayan Putin, dün de Kremlin Sarayı’ndaki özel ofisinde konuk etti. Putin, Erdoğan’dan Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle ilgili detaylı bilgi aldıktan sonra sürpriz bir şekilde BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ı telefonla aradı.

KIBRIS SÜRPRİZİ

Putin bu sürpriz telefon görüşmesini, The President Otel’deki Rus-Türk işadamları toplantısına geldiğinde açıkladı. Erdoğan ile Türk işadamlarına seslenirken, ‘Rusya olarak, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki çözüm çabalarını destekliyoruz’ diyen Putin konuşmasında şunları söyledi:

‘BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile az önce bir telefon görüşmesi yaptım. Kıbrıs etrafındaki son gelişmeleri bir kez daha kendisinden öğrendim. Yaptığım telefon görüşmesinde KKTC’ye uygulanan tecrit politikasının adaletli olmadığı düşüncesine vardım. Ayrıca Rusya olarak Annan’ın Kıbrıs planını desteklediğimizi söyleyebilirim.’

ANNAN PLANI’NA DESTEK

Putin, Türk gazetecilerin soruları üzerine, Güvenlik Konseyi’ndeki veto gerekçelerini ‘Referandum öncesinde Güvenlik Konseyi’nin ortak kararının taraflar üzerinde baskı unsuru oluşturacağını düşündük’ diye açıkladı. Putin, veto öncesinde bu görüşlerini Türkiye ile paylaştıklarını da bildirdi. Ancak Putin, referandum sonrasında yeni bir sürecin başladığı mesajını verdi. ‘Şimdi Annan Planı çerçevesinde ortaya çıkacak çözüm, tarafımızdan aktif bir biçimde desteklenecek’ diyen Putin, çözümde, Ada’daki her iki halkın da çıkarlarının korunması gerektiğini söyledi.

AMBARGO ADİL DEĞİL

Putin ardından da KKTC’ye uygulanan ekonomik ambargonun artık adil olmadığını düşündüğünü açıkladı. ‘Artık bu tecridin kaldırılmasını vakit geldi’ ifadesini de kullanan Putin, ancak çok nazik ve hassas olan bu konuda çözüme zarar vermemek için çok dikkatli hareket edilmesi gerektiğini de vurguladı. Putin bu konuda Türkiye ile her zaman iletişim içinde olacaklarını da bildirdi.

KKTC temsilcisine Putin’den jest

PUTİN, Kıbrıs için önemli bir jestini de Başbakan Erdoğan’ın onayıyla TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun konuğu olarak heyette yer alan KKTC Sanayi Odası Başkanı Salih Tunar’ın kürsüye davet edilmesine onay vererek yaptı. Hisarcıklıoğlu, oturumu yöneten Türk-Rus KEK Eşbaşkanı Başbakan Yardımcısı Viktor Hristienko’ya, Tunar’ın da konuşmacı olarak kürsüye davet edilmesine ilişkin bir not gönderdi. Hristienko bu notu, Putin’e gösterdi. Putin de başıyla ‘olur’ işareti verince, Hristienko, KKTC’ye ilişkin unvanını kullanmaksızın Tunar’ın yalnızca adını anons ederek kürsüye davet etti. Tunar, Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkilere KKTC’nin de dahil edilmesini istedi, Rus turistleri ülkesine davet etti.

Karabağ sorunu için Rusya’dan çözüm çabası

PUTİN, Ermenistan’la olan sorunun çözümü konusunda da Türkiye’ye destek verdi. Putin, Başbakan Erdoğan’la katıldığı Türk işadamlarını takdim töreninde Rus gazetecinin Karabağ sorununa ilişkin sorusuna şu karşılığı verdi: ‘Eski Sovyet döneminden kalan sorunların çözümü için elimizden gelen gayreti gösteriyorum. Rusya bu konuda aracı ve garantör olarak çözüm yönünde görevine devam edecektir.’ Putin ardından da Türkiye ile Ermenistan arasındaki ağır tarihi sorunları bildiğini belirterek, ‘Bizce Ermenistan da bu konuda çözüm yolları arıyor. Rusya bu sürece yardımcı olmak için elinden geleni yapacaktır’ dedi.

Erdoğan da Putin ile Karabağ sorununun çözümünde dayanışma içinde olmaya karar verdiklerini söyledi. ‘Bu konuda sürekli irtibat halinde olacağız’ diyen Erdoğan, Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunun çözümüne ilişkin olarak da şunları söyledi: ‘Türkiye bu konudaki politikasını çözümsüzlük değil çözüm üzerine inşa etmiştir. Yeter ki Ermenistan bizim olumlu yaklaşımlarımıza aynı şekilde olumlu karşılık versin.’ Ermenistan’ın dünyaya açılabilmesi için İstanbul Atatürk Havalimanı’nı uçaklarının kullanımına açtıklarını belirten Erdoğan, ‘Henüz karada kapılarımızı açmış değiliz. Türkiye aleyhindeki faaliyetlerine son verince bunları da açarız. Komşularımızla iyi ilişkiler geliştirmeye çalışıyoruz. Şu anda tek dargın gibi görünen komşumuz Ermenistan. Dargın komşu istemiyoruz’ dedi.

Putin, Irak’ın imarında da Türkiye’nin potansiyelinden yararlanılması gerektiğini söyledi.

Kremlin’de Çar’ın Elmas Müzesi’ni gezdi

EŞİ Emine Erdoğan’la dün Moskova’da şehir turuna çıkan Başbakan Tayyip Erdoğan, Kremlin Sarayı’ndaki Çar ailesinin mücevherlerinin bulunduğu Elmas Müzesi’ni gezdi. Dünyanın en değerli hazineleri arasında sayılan mücevherler hakkında bilgi alan Erdoğan, zaman zaman da gezisinde kendisine eşlik eden yakın arkadaşı Atasay Kuyumculuğun sahibi Cihan Kamer’in uzman görüşüne başvurdu. Şehir turu programındaki Kızıl Meydan ve Puşkin Güzel Sanatlar Müzesi gezisini son anda programından çıkaran Erdoğan, Moskova’nın gözde alışveriş merkezlerinden GUM Çarşısı’na gitti. Bu arada Putin, önceki akşam Novo Ogareva’daki özel konutunda akşam yemeğinde ağırladığı Erdoğan’a, ‘Gel sana yaşadığım yeri göstereyim’ diyerek konutunu gezdirdi.

Yorumlar kapatıldı.