İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

FOTOGRAFÇI ARTUR TAREZİEN ÖLDÜ

Armenian Mirror Spectator haftalık gazetesi 11 Aralık tarihli sayısında, Pelican Bay (Florida)’da ABD’nin tanınmış sanayi fotografçısı Artur Tarezien’in (gerçek ismi Haçik Tarazyan), 90 yaşında öldüğünü bildirmekte. 13 Temmuz 1914’de Bursa’da (Türkiye) doğan Tarazyan, 8 yaşında ebeveynleri ve kızkardeşiyle beraber New York’a yerleşmiş, ve daha sonra resim ve heykel sanatlarında eğitimini sürdürmüştü. Fotografa yönelik yeteneğini daha okul yıllarında, tanınmış Tiyatro fotografçısı George Lukas’ın yanında çalışırken göstermişti. Değişik atellyelerde çalıştıktan sonra kendi Fotograf stüdyosunu New york’ta kuran Tarazyan, 1939 yılında Dünya Fuarı resmi fotografçılığını da yapmıştı. II. Dünya savaşı yıllarında Hava Kuvvetlerinde, hava fotografçısı olarak katılan Tarazyan, daha sonra AT&T, General Electric, Ford, Kodak, IBM, General Motors gibi firmalardan da siparişler almıştı.

Tarazyan’ın fotografları; New York Metropolitan, Clivlend Sanat Müzesi vd. Müzelerde sergilenmiş olup, New York Los Angeles, Chichago, Ditroit ve Pitsburg’da birçok öçdüller almıştı.

Conecticat “Ünlü Fotografçılar Okulunun” kurucu üyelerinden de biri olan Tarazyan, tanınmış fotogragçı Yusuf Karş’ın da yakın dostuydu.

H.Dz.

Yorumlar kapatıldı.