İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan´la yeni koridor açılacak

Türkiye, sınır kapısı sorununa çözüm aradığı Ermenistan’la bir hava koridoru daha açacak. İmza ay sonunda Paris’te atılacak

DİLEK GÜNGÖR

ANKARA – Ermenistan’la sınır kapısının açılması konusunda formül arayan Türkiye, Erivan’la yeni bir hava koridoru açılması konusunda anlaşmaya vardı. Yeni hava koridoru açılması konusundaki imza 24-28 Ocak’ta atılacak.

Türkiye, 16 Aralık 1991’de bağımsızlığını tanıdığı Ermenistan’ı Dağlık Karabağ’ı işgalinin ardından uyararak ilişkilerini sınırlandırmış ve sınır kapısı 1994’te kapatılmıştı. Daha sonra, ilişkilerin yumuşaması ve insani yardımların ulaştırılması amacıyla 1995’te İstanbul-Erivan arasında uçak seferlerine imkân veren H-50 hava koridorunun açılmasına izin verilmişti. 11 yıldır sınır kapısı konusunda gelişme sağlayamayan iki ülke, havacılık alanında yeni bir ortaklık imzalayacak.

Uzun süreli görüşmeler sonrası Ermenistan ile Türkiye arasında yeni bir hava koridorunun açılmasına karar verildi. Anlaşma, 24-28 Ocak arasında Paris’te yapılacak Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) RVSM (Reduced Vertical Seperation Minimum-Dikey Ayırma Minimasının Azaltılması) toplantısında imzalanacak.

Gürcistan, Azerbaycan, Ukrayna ve Rusya’yla da yeni hava koridorları açılması görüşmeleri sürdürülüyor. Yetkililer, İran’la dört yeni koridor açılması görüşmelerinde çözüme yaklaşıldığını vurguladı. Türkiye ile Yunanistan arasında iki olan koridor sayısı 23 Aralık 2003’te 11’e çıkarılmıştı. Böylelikle, Avrupa’dan Uzakdoğu’ya geçerken Yunanistan-Ege-Güney Kıbrıs rotasını izleyen uçakların bir bölümü yeni koridora kaydırılmıştı. Yunanistan’la anlaşmadan yıllık 100 milyon avro gelir planlayan Türkiye, 2004’te bu kez de Suriye’yle hava koridoru sayısını dörde çıkarmıştı. Bundan da yıllık 20-30 milyon avro gelir hedefleniyor.

Suriye koridoru Rumları kızdırdı

Suriye ile Türkiye arasındaki yeni koridorlar, Güney Kıbrıs’ı rahatsız etti. Daha önce orta, kuzey ve batı Avrupa’dan gelen uçaklar Güney Kıbrıs rotasını izleyerek, Ortadoğu’ya geçiyordu. Yeni hava koridorlarının açılmasının ardından, uçuş mesafesinin kısalması nedeniyle Avrupa’dan söz konusu bölgelere gidecek uçakların rotası yeni hava koridorlarına kaydırıldı. Güney Kıbrıs’ın, yeni hava koridorlarının açılması nedeniyle yüzde 25-30 oranında hava trafiğini ve buna paralel olarak gelir kaybettiği gerekçesiyle durumdan hoşnut olmadığı, Dışişleri Bakanlığı tarafından yazılan bir mektupla Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’ne bildirildi.

Yorumlar kapatıldı.