İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Daha çok gayret gerek´

AA – ANKARA/WASHINGTON- Dünya Bankası Doğal Afetler Programı Türkiye sorumlusu Wael Zakout, Türkiye’nin, İran, Bulgaristan, Ermenistan ve Yunanistan gibi komşu ülkelerle birlikte yüksek deprem riski altında olduğunu, bu konuda Türkiye’nin hazırlık içinde olması gerektiğini söyledi.

Dünya Bankası’nın, Türkiye’ye yönelik doğal afetler konusunda teknik ve mali yardımda bulunan program sorumlusu Zakout, Türkiye’nin, dünyanın en aktif bölgesinde bulunduğunu, bu nedenle de depreme karşı en etkili önlemleri alması gerektiğini vurguladı.

Zakout, 1999’daki depremden sonra, Türkiye’nin önemli hazırlıklar yaptığını belirterek, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), dünyadaki en başarılı sigorta örneklerinden biri” dedi. Türkiye’nin, Acil Yönetim Kurumu’nu oluşturduğunu, etkin sigorta sistemi geliştirdiğini, depreme yönelik bilgilendirmenin artırıldığını belirten Zakout, özellikle belediyeler öncülüğünde, okul, hastane binalarının güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti. Zakout, doğal afetlere karşı hazırlık açısından, henüz Avrupa, ABD ve Japonya düzeyinde hazırlığa sahip olmadığını, bunun için daha çok gayret gerektiğini vurguladı.

Dünya Bankası, Türkiye’ye, deprem önleme projesi kapsamında 400 milyon dolar kredi vermeyi planlıyor. Bu çerçevede, başta İstanbul olmak üzere binaların depreme karşı kuvvetlendirilmesi amaçlanıyor. Olası doğal afetlerin ekonomiye zararının, gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 5’inden fazla olabileceği belirtiliyor.

Yorumlar kapatıldı.