İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tıp Köşesi – Ellerde uyuşma

Tek veya iki taraflı el uyuşmaları yakınmalarına sık rastlanır. Sadece rahatsız edici bir duyu olmakla kalmaz, zamanla ellerde, parmaklarda kuvvet azalmasına da neden olabilir.

Kola gelen sinirler boyun hizasında omurilikten çıkar ve omurlar arasından geçerek parmaklara kadar uzanır. “Median sinir” elin başparmak tarafına ve başparmağa, işaret parmağına ve orta parmağa ulaşır. O bölgedeki kasların çalışmasından ve duyuların beyne ulaşmasından bu sinir sorumludur.

Elin küçük parmak yarısına, küçük parmak ve yüzük parmağına giden sinirin adı ise “ulnar sinir”dir.

Median sinir bilekten geçerken bir bandın altından geçer. Bu bandla bilek kemikleri arasındaki dar geçide “bilek tüneli” (carpal tunnel) denir. Bu tünelden median sinirle birlikte parmak kaslarının kirişleri (tendon) de geçer. Bu kirişler, bir çeşit romatizma iltihaplanmasına (tendinit) uğrayabilirler. O zaman kirişler şişer ve o dar tünelde median sinirini sıkıştırmaya başlar. O zaman elin başparmak yarısında, başparmakta ve komşu iki parmakta uyuşma başlar. Gece daha da artar, hasta elini silkelemekle sanki biraz rahatlar. Bu tip uyuşmaya “bilek tüneli sendromu” demekteyiz. Romatizma ilâçları ve fizik tedavilerle sonuç alınamayınca basit bir ameliyatla sıkışma ortadan kaldırılır, şikâyetler geçer. Aksi takdirde hem uyuşma devam eder, hem de parmak kasları gittikçe kuvvetsizleşir. Yerel uyuşturma ile yapılan bu cerrahî müdahaleden korkmamak gerekir. Bu müdahale hastanemizde başarı ile yapılmaktadır.

Elin küçük parmak tarafına yayılan ulnar sinir ise dirsekte dar bir tünelden geçmektedir. Orada sıkışma oluştuğunda yine uyuşma ve kuvvetsizlik şikâyetleri bulunur. Buna da “dirsek tüneli sendromu”denir. Fakat çok zaman ameliyatsız iyileşir. Bilek ve dirsekte sıkışma olayı şeker hastalarında daha sık görülür. Alışık olunmayan bir işi uzunca süre yapmakla (örneğin boya fırçası ile duvarları boyama veya tenis oynama) da sıkışma başlayabilir.

Bilekte veya dirsekte sinir sıkışması bulunup bulunmadığı “elektromiyografi – EMG” cihazı ile kolaylıkla anlaşılır. Bu cihaz hastanemizde mevcuttur ve nöroloji uzmanımız Dr Aslin Zadikoğlu tarafından uygulanmaktadır.

Median ve ulnar sinirler boyun omurları arasından çıkarlar. O bölgede bir kireçlenme varsa yine sıkışma olabilir.

Sadece uyuşma değil, kol boyunca yayılan ağrılar da bulunur. EMG ile sıkışmanın boyunda olup olmadığı da anlaşılabilir.

Genç ve orta yaştaki kimselerde- özellikle kadınlarda – EMG normal çıkarsa uyuşmanın sebebini daha yukarda, beyinde aramak gerekir. Kronik ve tedavisi güç bir hastalık olan “mültipl skleroz – MS” konusu olabilir. Beyin “Emarı”(MR) ile teşhis konabilir.

Şu halde el uyuşması yakınması ihmal edilmemelidir. Kalın sağlıcakla.

Yorumlar kapatıldı.