İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KÜLTÜR VE SİYASET ADAMLARI IRAK’A ERMENİ BİRLİĞİ YOLLANMASINA KARŞI

Farklı parti temsilcileri ve aydınlar dün düzenledikleri bir değerlendirme toplantısıyla, antiteror koalisyonu çerçevesinde Irak’a Ermeni askeri birliğininin yollanması ve Ermenistan yönetiminin benzeri bir karar almasının önlenmesi konısu değerlendirildi.

Yapılan konuşmalarda, hemen tüm konuşmacılar, Arap ülkelerinin Ermenistan’a yönelik dostane tavır ve 1915 yılında Ermenilere kol kanat gerdiklerini hatırlattılar. Yazar ve toplum adamı Berc Zeytuntsyan asker yollanması yönünde verilecek bir kararın vefasızlık ve büyük bir ayıp olacağını ifade ederken, maestro Ohan Duryan Arap halkına ermeni halkının hükümetin alabileceği kararla halkın hiçbir ilgisinin olmadığının gösterilmesinin önemini söyledi.

Akademisyen Rafayel Gazaryan; benzeri kararın iktidarın akılsız bir adımı olacağını, bunun Robert Koçaryan ve Serj Sargsyan’dan isteğinden ibaret olduğunu ve Parlamento’nun buna paralel karar verebileceğini, dolayısıyla gecikmeden tepki gösterileri düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

Irak’a asker yollanmaması gerektiğini; Arap ülkelerinde yaşayan ermenilerin güvenliği, Ermenistan’ın güğvenliği ve BM izin vermediği bir operasyona katılmanın amaçlara uygun olmadığı şeklinde açıklayan “Yeni Zamanlar” Partisi lideri Aram Garabetyan, ABD’nin bu konuda Ermenistan’ı siyasi maceraya itmeye muktedir olmadığını, bunun sorumlusunun başta Ermenistan cumhurbaşkanı, savunma bakanı ve en nihayetinde Ermenistan Parlamentosu olacağını söyledi.

Demokrat Parti lideri Aram Sargisyan, kararaın ABD liderliğine hoş görünme çabası olduğunu, konuya ilişkin olarak doğrudan ABD yönetimine başvurularak Erameni birliğinin Irak’ta yer almasının amaca uygun olmadığının gösterilmesi gerektiğini önerdi.

Ulusal Demokratik Birlik Partisi lideri Vazgen Manukyan, konunun parlamento gündemine gelmesi durumunda, toplumun tüm katmanlarının görüşünün de yer almasının ricasıyla başvurulmasını, düzenlenecek imza toplama kampanyaları ve basın aracılığıyla Diaspora Ermeniliğinin de konuya taraf haline getirilmesini önerdi.

Toplantı sonunda ABD yönetimine başvuru yapılması ertelenirken, 24 Aralığa kadar Parlamentoya başvuru yapılması kararı alındı.

Nana Petrosyan

Yorumlar kapatıldı.