İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Batman´da Azınlık Dilleri Tartışması

TOHAV’ın düzenlediği “Azınlık Dillerinin Kullanımına Yönelik Hukuki Destek” konulu bir toplantıda Av.Doğu, Süryaniler azınlık olarak kabul edilmeli, dillerin geliştirilmesi için öngörülen her türlü düzenleme Süryaniler için de geçerli olmalıdır” dedi

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

22/12/2004 Şeyhmus DİKEN seyhmusdiken@mynet.com

——————————————————————————–

BİA (Batman) – Kısa adı TOHAV olarak bilinen Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı, Avrupa Komisyonu Türkiye temsilciliği tarafından desteklenen “Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa İnisiyatifi” programı çerçevesinde “Azınlık Dillerinin Kullanımına Yönelik Hukuki Destek” konulu bir toplantı düzenledi.

Batman’da bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya; Midyat Süryani Kültür Derneği, Kürtçe Dil kursları yöneticileri, Kürt Dil Enstitüsü yetkilileri, Yezidi ve Süryaniler üzerine araştırma yapan akademisyenler, Adana ve Göksu Kafkas Derneği yöneticileri ile bölge Barolarının temsilcileri katıldı.

İstanbul Barosu eski başkanı Avukat Yücel Sayman, Avukat Fethiye Çetin, Diyarbakır Barosundan Avukat Tahir Elçi, TOHAV genel sekreteri Metin İriz, Avukat Selim Okçuoğlu ve Avukat İnna Akmeşe de katılımcılar arasındaydı.

Yapılan toplantıda Uluslararası sözleşmelerin yanında, ulusal mevzuat da irdelendi. Toplantının “Türk vatandaşlarının farklı dil ve lehçelerin öğrenilmesi hakkında Mili Eğitim Bakanlığı özel öğrenim kurumları yönetmeliği”ni masaya yatırmak yanında belki de en ilginç bölümü Avukat Metin İriz’in Süryani ve Yezidi’lerin kurs açma talepleri ile ilgili sözleriydi.

İriz, Süryani ve Yezidilerin kurs açma yönünde şu ana kadar bir taleplerinin olmadığını, “ama bir başvuru yaptıklarında ise başlarına nelerin geleceğini” bilemeyeceğini, “bu yönüyle Kürtçe dil başvurularına uygulanan bürokratik baskıların buna bir gösterge teşkil ettiğini” ifade etmesi önemliydi.

Avukat Nesim Doğu, “Süryaniler azınlık olarak kabul edilmelidir. Türkiye’deki Süryaniler’in gayrı Müslim statüsü içinde bulunmaları gerekir. Bu yönüyle dillerin geliştirilmesi için öngörülen her türlü düzenleme Süryaniler için de geçerli olmalıdır” dedi.

Daha sonra söz alan Batman Baro başkanı Avukat Zekeriya Aydın ise, “Bu toplantıların bir beyin jimnastiği oluşturduğunu ve bunların çoğalarak yaygınlaşması gerektiğini, AB sürecinde yasal düzenlemelerin altının toplumca doldurulacağını” ifade etti. (ŞD/YS)

Yorumlar kapatıldı.