Ömer Faruk Günel
Serhat şehri Kars, bugün yeni bir heyecan yaşıyor. Azerbaycan ‘ın başkonsolosluğu Anadolu’nun en doğusundaki bu şehrimizde açılıyor. Böylelikle Türkiye-Azerbaycan arasında yeni bir sayfa daha açılacak. Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Mehmet Nevruz Aliyev’in verdiği bilgiye göre iki ülke arasında yılda 270 bin giriş-çıkış yaşanıyor. Bu hareket, daha çok ekonomik amaçlı. Bu nedenle başkonsolosluk, ekonomik ilişkileri geliştirirken, kültür alışverişinin canlanmasına da yol açacak. Başkonsolosluğun Kars’ta açılmasının ayrı bir özelliği daha var. Bunları da, Kars Milletvekili Selahattin Beyribey anlattı: ‘Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu’daki 17 ilden gelecek konsolosluk işlemleri burada yapılacak. Bu vesileyle Kars cazibe merkezi olacak. Ayrıca, Azebaycan ile ekonomik ve kültürel ilişkilerimiz daha da güçlenecek. Konunun farklı bir faydası ise diplomaside yaşanacak. Ermenistan’ın, Karabağ sorununa çözüm arayışlarını süratlendirecek. Böylelikle Doğu ve Azebaycan kapısının açılmasını sağlayacak. Bu gelişmeler sonunda eskinin ‘İpekyolu’ diye bilinen Asya-Avrupa ticaret yolunu yeniden hayata geçirecek.’ Başkonsolosluk ayrıca, Kars’ta Azerbaycan-Türkiye Kültür Merkezi’ni oluşturacak. Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu’nu, Nahcivan Başbakan Yardımcısı Hasan Neynolov yapacak.
BETUYAP ve AB gurmeleri
Belek Turizm Yatırımcıları, çatısı altında toplandıkları dernek BETUYAP kanalıyla, ‘cami-havra ve kiliseyi’ dünyada bir ilk olarak, turizm merkezi bünyesinde açtı. ‘Ezan-Çan ve Hazan’ birlikteliğinin, ‘kardeşlik ve hoşgörü’ anlayışı Anadolu topraklarından bir kez daha tüm dünyaya yansıdı. Konu geniş boyutlarıyla yerli yazılı ve görsel medyada yer aldı. Organizasyon gösterdi ki, BETUYAP ve halkla ilişkiler şirketi NPR çok önemli bir iş başardı. ‘Dinler Bahçesi’ adı verilen etkinlik için yurtdışından 40 kadar basın mensubu ile Cezayir’den Güney Afirika’ya, Libya’dan Kuveyt’e ve Hindistan’a kadar, 35 ülkenin Ankara Büyükelçileri’ne davetiye çıkarıldı. Bunlar arasında, Almanya, Polonya, Yunanistan, Slovakya, Bulgaristan, İngiltere, Ukrayna, Litvanya ve Estonya ‘Avrupalı Elçiler’ olarak öne çıktı. Organizasyonun perde arkasında da ilginç olaylar yaşandı. Öğle yemeği, açılışın uzamasıyla, Xanadu Oteli’nde 17.30 civarında yendi. Geciken öğle yemeği bitmeden de ‘akşam’ yemeğinin 21.30’da Grida Otel’de olacağı anons edildi. Akşam yemeği yenilmez deniyordu ama aksi yaşandı. Pek çok davetli, o gün oynanan Fenerbahçe-Mancester United maçını izledi. Maç biter bitmez de özellikle büyükelçiler geciken akşam yemeğinin yolunu tuttu. Anlaşılan, Türk mutfağının seçilmiş örneklerinden oluşan menüye Avrupa’nın ‘gurmeleri’ dayanamadı.
Perde arkasında yaşanan bir olayı da, İstanbul Valiliği’nin çözdüğünü duyduk. Sıkıntı, törende konuşacak ‘dini’ liderlerin protokol sırası için yaşanmış. Dışişleri, Ermeni Cemaati lideri Mesrob Mutafyan’ın Musevi Cemaat lideri Ishak Haleva’dan önce konuşacağını belirlemiş. Sıra ‘tarihi’ süreç dikkate alınarak yapılmış. Buna Ermeni Cemaati ‘tarihi süreç değil sayısal üstünlük önemlidir. Bizim Patrik, 70 bin kişiyi temsil ediyor. Protokol sırasında Musevi Cemaati temsilcisinden sonra konuşur’ diyerek itiraz etmiş. Çözüm de İstanbul Valiliği’nden gelmiş. Ermeni Patriği’nin, Musevi Cemaati liderinden sonra konuşacağını bildirmiş. Böylelikle, ‘sıra’ yüzünden çıkacak bir skandal önlenmiş.
Yorumlar kapatıldı.