İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Ekümenik´ gerilimi bitti

RADİKAL – ANKARA – Hükümet ile ABD arasında ‘ekümenik’ tartışmaları nedeniyle yaşanan gerilim tarafların diplomatik girişimleriyle giderildi. ABD Büyükelçiliği, New Jersey merkezli ortodoks Arhonlar grubunun temsilcilerini Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile buluştururken, ‘ekümenik’ sıfatını kullanması sıkıntı yaratan Fener Rum Patriği Bartholomeos, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın boykot ettiği ABD Büyükelçiliği’ndeki resepsiyona katılmadı.

Gül: Anlayış gösterin

Fener Rum Patrikanesi’ne bağlı Amerikan Ordotoks Kilisesi’nin öncülüğünü yapan Arhon grubu temsilcileri, dün ABD’nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman ile birlikte Gül’ü makamında ziyaret etti. Edelman’ın, Bartholomeos’u davet ettiği resepsiyon öncesi gerçekleşen görüşmede Gül, Arhon grubu temsilcisi Antony Limberakis’e “Ekümeniklik konusundaki hassasiyetimizi anlayışla karşılayın” mesajı verdi. Limberakis de ‘ekümenik sıfatını siyasi değil dinsel ve tarihi anlamda’ kullandıklarını yineledi.

Ruhban Okulu sitemi

Arhon grubu, geçen şubat görüştükleri İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması konusunda söz verdiğini, ancak bu sözlerin tutulmadığını da Gül’e iletti. Arhon grubu temsilcileri, Patrikhane’nin faaliyetlerinin engellenmemesini de istedi. Gül ise taleplere “Türkiye’de yasalara uyan her faaliyet gerçekleştirilebilir. Hükümetin bunları engellemesi söz konusu değildir” karşılığını verdi.

Bartholomeos resepsiyona gitmedi

Öte yandan Edelman’ın Erdoğan tarafından boykot edilen resepsiyonuna Fener Rum Patriği Bartholomeos da katılmadı. Resepsiyon için büyükelçilik rezidansı çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alınırken, katılımın az olması dikkati çekti.

Yorumlar kapatıldı.