İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Yararlı böcek´ toprağa girdi köylüler 1 milyon Euro buldu

Sadi ÖZDEMİR

Antakya’daki 38 haneli Vakıflı Köyü’nün 4 yıl önce ‘toprağa yararlı böcek salarak’ başladığı ‘organik tarımdan’, bu yıl 1 milyon Euro’luk organik narenciye ihracatı bekleniyor. Anadolu’daki tek Ermeni Köyü olan Vakıflı’nın ürünlerini Adanalı Pan Tarım Avrupa’ya satıyor.

AVRUPA’da pazar payı hızla yükselen organik ürünler pazarına Antakya Samandağ’a bağlı Vakıflı Köyü’nün narenciye ürünleri de girdi. 38 haneli 150 nüfuslu bir Ermeni köyü olan Vakıflı’nın 4 yıl önce toprağa ‘yararlı böcekler’ salarak ve kimyasal gübre, ilaç kullanımına son vererek kendi tüketimi için başladığı organik tarım bu yılın başında ihracatçı Pan Tarım ile buluştu. Esas Holding iştiraklerinden Pan Tarım, köyün meyvecilik yapılan topraklarını ve ürünlerini inceletti ve kısa sürede organik sertifika alındı. Şu ana kadar 200 ton mandalina İngiltere’ye ihraç edildi ve 350 bin Euro’luk gelir sağlandı. Pan Tarım Doğal ve Organik Gıda Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü Zeynep Öztekin, “Köyün toprağı uzun süredir kendiliğinden korunmuş ve organik tarım oturmuş. Biz sertifikasyonunu tamamladık ve ürünlerini ihraç ediyoruz. Sezon sonuna kadar bu köyden organik mandalina, portakal ve erik ihracatımız 1 milyon Euro’yu bulacak” dedi. Sainsburry ve Tesco da Vakıflı Köyü’nün organik mandalinalarının şu anda satışta olduğunu anlatan Öztekin, Pan Tarım’ın toplam ihracatının da yaklaşık 7 milyon euro olduğunu belirtti.

KOOPERATİF KURDULAR

Vakıflı Köyü Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi Başkanı Mihran Kısadur, köylülerin uzun yıllardır bahçede, tarlada organik yöntemler uyguladığını belirterek, “Bunun çok değerli olduğunu anlayınca önce kooperatif kurduk ve sonra da Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden köyümüzün arazilerine yakın 200 dönüm araziyi kiraladık. Şu anda toplamda 450 dönümde organik meyvecilik yapıyoruz” dedi. Köyde 38 aile (hane) olduğunu ve 150 nüfus bulunduğunu belirten Kısadur şöyle devam etti:

“Biz bir bakıma bilinçsiz olarak önceden organiktarıma başlamışız. Kimyasal gübrelere ya da ilaçlara ‘zehir’ diyorduk ve yıllardır köyümüze sokmuyorduk. İhracatçı firma sayesinde şimdi ürünlerimiz İngiltere7Ye satılıyor. Önümüzdeki dönemde daha da çok çalışıp bu konuda Anadolu’da örnek köy olacağız.”

TEK ERMENİ KÖYÜ

Anadolu’daki tek Ermeni köyü oldukları için köylerinin ayrıca önemli olduğunu söyleyen Mihran Kısadur, “Devletimiz köyümüze her konuda destek oldu. Biz de köyümüzü kalkındırıyoruz. Büyükşehirlere göç eden hemşehrilerimiz de emekli olunca köyümüze dönmeyi düşünüyor” diye konuştu.

Vakıflı Köyü, bu yıl üçüncüsü düzenlenen ’İhracatın Yıldızları 2004-İhracat Teşvik Ödülleri’nde de ‘Özel Ödül’ kazandı. Dev firmaların ve genellikle sanayici girişimciler yarıştığı platformda Vakıflı’ya, ‘köy ortamından İngiltere gibi zor bir pazara ürün ihraç edebildiği için verildi.

İhracatın Yıldızları ödüllerini aldı

BU yıl 3’üncüsü düzenlenen ’İhracatın Yıldızları 2004-İhracat Teşvik Ödülleri’, törenle verildi. Akbank’ın ana sponsorluğunda, Dünya Gazetesi tarafından düzenlenen ödüllerin sahiplerini bulduğu törende, büyük ödül olan ‘Yılın İhracatçısı’ ödülü, Ford Otosan adına, Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Kabatepe’ye verildi. Yarışmada, ihracatını nominal olarak bir önceki yıla göre en fazla artıran dış ticaret sermaye şirketleri ve sektörel dış şirketlerin değerlendirildiği ‘İhracat Performansı’ dalında, Hedef Konfeksiyon ve Tekstil Dış Ticaret birinci olurken, ‘Kreatif Ürün’ kategorisinde ise Bahadır Tıbbi Alet Cihazları birincilik ödülünü aldı. ‘Yeni Pazar-Pazar Çeşitliliği’ dalında Kumtel, ‘e-ihracat’ kategorisinde ise Elektral birinci oldu. Değerlendirmede, özel ödüle ise Vakıflı Köyü Kalkındırma Kooperatifi, Silk & Cashmere ve Rito Tohumculuk layık görüldü.

Yorumlar kapatıldı.