İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yeni Napolyon, Türkiye karşıtı

Türkiye’nin AB yolundaki en büyük engeli Fransa’da iktidardaki Halk Hareketi Birliği’nin (UMP) Genel Başkanlığı’na, Maliye ve Ekonomi Bakanı Nicolas Sarkozy seçildi. Yeni Napolyon olarak adlandırılan Sarkozy, Fransa Cumhurbaşkanı Jaques Chirac’ı aratacağa benziyor. Zira Sarkozy, lider seçilir seçilmez Türkiye’nin AB üyeliği için olumsuz görüş bildirdi. AB’yi 20’nci Yüzyıl’ın ikinci yarısının en büyük siyasi ve bütünleştirici projesi olarak tanımlayan Sarkozy, bu projenin sürekli büyüyemeyeceğini savundu. ‘Kendi görüşlerinin, anglo-sakson görüşü gibi dev bir serbest bölge olmadığını’ ifade eden Sarkozy, ‘Bu nedenle Türkiye’nin Avrupa ile ortak olmasını, ancak AB’ye üye olmamasını diliyorum’ diye konuştu. Nicolas Sarkozy’nin kongrede Türkiye karşıtı sözleri dakikalarca alkışlandı. Nicolas Sarkozy’nin yüzde 85’le UMP liderliğine seçilmesi, Fransız merkez sağında yeni bir dönemin başlangıcı olarak nitelendiriliyor. Chirac ile Sarkozy arasındaki çekişmenin önümüzdeki döneme damgasını vuracağı söyleniyor. Sarkozy’nin Chirac’ın üçüncü kez cumhurbaşkanı seçilmesine izin vermeyeceği ve UMP’nin giderek Sarkozy’nin partisine dönüşeceği ileri sürülüyor.

ANKARA’NIN İŞİ ZOR

Cumhurbaşkanı Jaques Chirac ise Türkiye’nin gelecek yıl müzakerelere başlamasına karşı çıkıyor ancak uzun vadede tam üyeliğe yeşil ışık yakan bir strateji izliyor. Sarkozy’nin seçilmesi, Ankara’nın işini daha da zorlaştıracak. Zira şimdi ipler, Chirac’ın elinde. Ancak Sarkozy’nin 2007’de Chirac’ın koltuğunu elinden alacağı konuşuluyor. Sarkozy’yle birlikte Fransa’daki Türkiye karşıtı cephe daha da genişleyecek.

——————————————————————————–

Blair hayranı ABD dostu

Fransa’da iktidar partisinin yeni lideri Nicolas Sarkozy (49), ABD yanlısı olarak tanınıyor. Sarkozy, özellikle İngiltere ve müttefikleriyle daha yakın ilişki yanlısı. Almanya’ya daha uzak durulması gerektiğine inanıyor. İşkolik Sarkozy, İngiltere Başbakanı Tony Blair hayranı. Yeni lider pragmatik bir modernist ve uslanmaz bir popülist olarak tanımlanıyor. Fransa’daki Müslümanları laik sistemin içinde kaynaştırmayı hedefliyor. Okullardaki türban yasağına karşı çıkıyor. Macar göçmeni. Annesinin ailesi Yunan ve Yahudi kökenli.

——————————————————————————–

Avrupa aydınından d’Esteing’e yanıt

Paris Siyasi Araştırmalar Enstitüsü Profesörü Dominique Reynie, Fransa’nın eski cumhurbaşkanlarından Valery Giscard d’Esteing’in, ”Türkiye’nin nüfusunedeniyle AB karar mekanizmasındaki güç dengesini değiştireceği” iddiasına karşı çıktı. d’Esteing’e Le Figaro Gazetesi’nde yayımlanan makalesinde yanıt veren Fransız profesör, Türkiye’nin üyeliği halinde AP’deki milletvekili sayısının 96 olacağını hatırlattı. Reynie, 96 Türk üyenin, toplam 750 milletvekilinin yeraldığı AP’deki dengeleri tek başına değiştirmesinin imkansız olduğuna işaret etti. İngiliz Financial Times Gazetesi’ne mektup yollayan İrlanda Dublin Üniversitesi Öğretim Üyesi Anthony Staines ise d’Esteing’in Türkiye’ye yönelik eski Yunan ve Roma mirası ile Aydınlanma ve bilimsel düşünce paydalarını paylaşmadığı yönündeki fikrini eleştirdi. (AA)

Yorumlar kapatıldı.