İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Slovakya Meclisi `soykırımı´ tanıdı

SERKAN DEMİRTAŞ

ANKARA – AB’nin 16-17 Aralık zirvesi öncesi sürpriz bir karar alan Doğu Avrupa ülkesi Slovakya’da parlamento, ‘Osmanlı döneminde 1915’te Ermenilere soykırım yapıldığı’ yönünde bir karar kabul etti. Kararda ‘soykırımı Slovakya’nın tanımasından çok Türkiye’nin tanımasının önemli olduğu’ vurgulandı.

Fransa, Avusturya ve Çek Cumhuriyeti’yle birlikte Türkiye’ye ‘imtiyazlı ortaklık’ seçeneğinin sunulmasını savunan Slovakya’da, önceki günkü parlamento oturumunda Türkiye-AB ilişkileri ele alınırken, bir milletvekili 1915’te Osmanlı’nın Ermenilere ‘soykırım’ yaptığına ilişkin bir önerge sundu. Parlamento gündeminde bulunmamasına karşın gerçekleştirilen oylamada, önerge sıfıra karşı 70 oyla kabul edildi. Slovakya’da ‘soykırımın’ tanınmasından çok Türkiye’de tanınmasının önemine işaret ederek, Ankara’nın ‘Ermeni soykırımı’nı kabul etmesi mesajını veren karar, Ermenilere karşı işlenen suçların insanlığa karşı olduğunu ve tanınması gerektiğini savunuyor.

Türkiye protesto ediyor

Oturumu izleyenler arasında bulunan Türkiye’nin Slovakya Büyükelçisi İnci Tümay, gündemde yer almadığı için önleme şansının bulunmadığı oylama karşısında şoke oldu. Tümay’ın haberdar etmesi üzerine Slovak makamlarından açıklama isteyen Ankara, Bratislava’yı resmen protestoya hazırlanıyor. Dışişleri incelemeyi sürdürdüğü karara, hukukçuların varacağı sonuç uyarınca resmi tepki gösterecek. Diplomatik kaynaklar, Slovakya’ya sert bir protesto notası verilmesini bekliyor. Buna göre, Slovakya’daki görev süresi dolan Tümay’ın yerine geçecek olan Lüksemburg Büyükelçisi Erdal Tümer’in de Bratislava’ya gönderilmesi süreci geciktirilebilir.

Ankara müzakereler konusunda daha çok AB’nin ağır toplarına yoğunlaşıp küçük ülkelere çok az zaman ayırırken, geçen hafta Slovakya Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni de mutlaka tanıması gerektiğini açıklamıştı.

Yorumlar kapatıldı.