İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AZERBAYCAN BM’DE BAŞARIYA ULAŞAMADI

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mamedyarov, BM Genel Kurulunda Bakü’nün sunduğu “İşgal edilmiş alanlarda hakim olan duruma ilişkin” taslağın tartışılması sırasında, Laçin’de yaratılan durumun çok endişe verici olduğunu, orada savaşa kadar azerbaycanlıların yaşadığını, halbuki şimdi o bölgede 13.000 Ermeni yerleştirlimiş olduğunu söyledi. Mamedyarov; “işgal edilimiş alanlardan 750.000 Azerinin sürüldüğünü, buradaki kent isimlerinin değiştirildiğini, ve özellikle Ermeni silahlı güçlerinin Kelbacar’da 2 yeni yerleşim biriminin yaratılmasına katıldıklarını” da iddia etti.

Bilindiği gibi Azerbaycan 23 Kasınmda BM Genel Kurulunda destek bulamıyacağını anladığından, önerdiği tasarıyı oylamaya koymaktan vazgeçmişti. AGİK Mink Grubu eşbaşkanları adına ABD temsilcisi Susan More, Bakü’nün girişimine karşı çıkmıştı. Durum AGİK Minsk Grubu eşbaşkanlarının Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’a ilişkin sorunun BM katına taşıma deneyimine karşı oldukları göstermektedir.

Tasarının ne zaman oylamaya konacağı belli değil. Dün akşam AGİK Minsk Grubu eşbaşkanları mamedyarov’la buluşmak üzere New york’a hareket ettiler. Hatırlatalım Karabağ meselesine ilişkin BM’de en son 1993 yılında, çatışmaların en yoğun olduğu dönemde yapılmıştı. BM Güvenlik Kurulu konuya ilişkin 4 gtasarı kabul etmişti.

BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Ermenistan’ın BM Daimi temsilcisi Armen Martirosyan, 1988-90 yıllarında Azerilerin Ermenilere yönelik Bakü, Sumgait ve Kirovabat’ta kırımlar gerçekleştirdiklerini, özellikle çatışma hattında bulunan Şahumyan, Gedaşen, Kuzey Martakert’ten olmak üzere 400.000 Ermeninin daimi yerleşim alanlarından sürüldüklerini ve bugün yerlerinde Azerbaycanlıların yaşadıklarını hatırlattı.

Martirosyan konuşmasında Karabağ’ın hiçbir zaman Bağımsız Azerbaycan’ın parçası olmadığını, Karabağ halkının kendi toprağında özgür ve güvenli yaşama hakkını, 1991 yılında gerçekleştirdiği halkoylamasıyla hukuki yolla teyid ettiğini söyledi. Martirosyan öncelikle Karabağ ve Azerbaycan arasında barışın tesis edilmesi gerektiğini, ancak Bakü’nün 1998 yılından bu yana Minsk Grubu’nun önerilerini reddettiğini vurguladı.

Azerbaycan uluslararası topluma kendisinin agresya kurbanı olarak göstermeye çalışmakta ve ülke topraklarının %20’sini kaybetmiş olduğunu ve 1 milyondan fazla mülteciye sahip olduğunu söylemektedir. Bugün karabağ güçleri tarafından denetim altında olan bölgeler, bir zamanlar Azerbaycan tarafından ya işgal edilmiş veya Moskova’dan “hediye” alınmıştır. Özellikle Sttalin’in “Kızıl Kürdistan”I kurmasıyla Ermenistan ve Karabağ arasındaki kara bağı kesilmiş, yeni şekiilenen bu alana Ermeni Kaşunik (Kubatlı), Karvacar (Kelbacar), Kaşatağ (Laçin) bölgeleri dahil olmuştur. Bu bölgeler önceki on yıllarda Ermenilerden arındırılarak türkçe konuşan kürtler buralara yerleştirilmiştir.

Tatul Hakobyan (kısaltıldı)

Yorumlar kapatıldı.