İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`İTALYA TÜRKİYE´NİN AB ÜYESİ OLMASINDAN YANA´

İtalya Dışişleri Bakan Yard. Margarita Bonivar, dün Ermenistan Dışişleri Bakan Yad. Vartan Oskanyan’la yaptığı ortak basın toplantısında, Hükümetinin Türkiye’nin AB üyesi olmasından yana olduğunu söyledi, ancak bunun 2014 yılından önce olmayacağını da kaydetti.

AZG’ın bu yılın Haziran ayında Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan’ın AB’nin “Genişleyen Avrupa Yeni Komşular” programına dahil edildiği ve Türkiye’nin AB’ye dahil edilmesi durumunda, Türkiye’nin hala Ermenistan’ı ablukaya altında tutma siyasetinin devam etmesini İtalya’nın nasıl değerlendirdiği sorusuna, İtalya dışileri bakan yardımcısı, “Eğer Türkiyenin üyelik sorunu olumlu çözülürse, ülkeniz de AB ile ortak sınıra sahip olur, umut edelim Ermeni-Türk sınırı açılsın” şeklinde yanıtladı.

Karabağ sorununa ilişkin olarak sorunun barışçı yoldan ve AGİK Minsk Grubu misyonu çerçevesinde çözümlenmesine taraftar olduklarını belirtti Bonivar. Hatırlatalım, İtalya eski dışişleri bakanı Mario Rafayelli 1992-93 yıllarında AGİK Minsk Grubu Komisyonunun ilk başkanıydı. Souna ilişkin, Stepanakert yönetiminin de katıldığı bir dizi müzakereler Roma’da yapıldı.

İtalya’nın AB üyesi ve politikasına uygun olarak Azerbaycan’ın “Azerbaycan’ın işgal edilmiş topraklarında varolan duruma ilişkin” tasarının BM Genel Kurulunda tartışılmasına ilişkin teklifine “tarafsız” oy kullanacağını da vurguladı.

Taraflar Ermeni-İtalyan ilişkilerini siyasi, ekonomik ve kültürel tüm alanlarda derinleştiğini vurguladılar.

Hatırlatalım iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2002 yılında 49 milyon dolar, 2003 yılındaysa 59 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ayrıca İtalya’nın Ermenistan’daki yatırımları da hegeçen gün artmakta. İtalyan Renco firması Erivan’da birkaç bina yapmış bulunmakta.

Tatul Hakobyan

Yorumlar kapatıldı.