İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlık okullarına öğretmen atama

Refik Durbaş

Tamamına yakını İstanbul’da bulunan yabancı okullarla azınlık okullarında, okulun müdürü azınlıklardan, müdür başyardımcısı ise 6581 sayılı yasaya göre norm kadrosunun bulunduğu Milli Eğitim Müdürlükleri’nden maaşını alması koşuluyla Türk öğretmenlerden seçiliyordu. Milli çıkarlarımız açısından bu gereklilik bugüne kadar hiç tartışılmadı. Tartışmak da zaten doğru olmazdı. Ne var ki, ortalığı karıştıran “Azınlık Raporu”ndan sonra, SABAH gazetesinin 9 Kasım 2004 günlü haberine göre 625 sayılı Özel Okullar Yasası’nda yapılacak bir değişiklikle bu konuda da yeni bir “taviz kapısı”nın açılmak istendiği anlaşılıyor.

Azınlık okulları, bu okulların Türk vatandaşı sayılan azınlık sahipleri gibi, Lozan Antlaşması ile lüzumlu bütün haklarını almışlardır. Bu okullarda sadece azınlıkların çocukları okur. Antlaşmalar ve yasa gereği, müdürün altındaki başyardımcıdan başka, Türkçe/kültür dersleri öğretmenleri, Türk öğretmelerden seçilir. Anlaşmalara rağmen bu okullar, bu görevlerin Türk öğretmenlere verilmesini asla istemezler.

Hatta bazı okulların başyardımcılara zaman zaman geçici özel izin verip okuldan uzaklaştırdıkları, kabul etmeyenlere ise bazı maddi imkanlar sağlayıp bu amaçlarına ulaştıkları görülmüştür.

Türk yönetici ve öğretmenlerin bu okullardan çekilip yerlerine Türk vatandaşı sayılan azınlıkların atanması katiyen doğru değil. Aksine, buralarda görevlendirilecek olan Türk öğretmenlerin daha titiz bir biçimde seçilmesi sağlanmalıdır. NACİ AKAY (İstanbul Milli Eğitim Eski Müdürü)

Yorumlar kapatıldı.