İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB’den yeni TCK için uyarı geldi

Yeni Türk Ceza Kanunu’nun devletin güvenliğine karşı suçları düzenleyen 305. maddesi Avrupa Birliği’nin tepkisine neden oldu.

NTV-MSNBC

12 Kasım 2004— AB yetkilileri, Ermeni soykırımının tanınması ya da Kıbrıs’tan asker çekilmesi gibi konularda görüş bildirenlerin cezalandırılmasına olanak sağlayan gerekçenin ifade özgürlüğünün ihlaline neden olacağı uyarısında bulundu. Tepkiler üzerine Adalet Bakanlığı, sözkonusu fiilerin suç kapsamından çıkartılması için harekete geçti.

Zina tartışmalarının gölgesinde Meclis’ten geçen Yeni Türk Ceza Kanunu, bu kez de devletin güvenliğine karşı suçlar başlıklı bölümün altında yer alan 305. maddesi nedeni ile Avrupa Birliği’nin gündeminde. NTV’nin edindiği bilgiye göre hem AB Komisyonu hem de birlik üyesi ülkeler, 305. maddedeki “Temel milli yarar” kavramını tanımlayan gerekçede ifade özgürlüğünü ihlal eden unsurlar tespit etti.

Gerekçede, ulusal yararlara karşı olması nedeni ile suç sayılan fiillerin tanımı şu ifadeler ile genişletiliyor:

“Para, yarar veya vaat kabulü suretiyle Türk askerinin Kıbrıs’tan çekilmesi veya bu konuda Türkiye aleyhine bir çözüm yolunun kabulü için, veya sırf Türkiye’ye zarar vermek maksadıyla, tarihsel gerçeklere aykırı olarak Birinci Dünya Savaşı sonrasında Ermenilerin soykırıma uğradıklarının basın ve yayın yoluyla propogandasının yapılması”

AB yetkilileri, Ermeni soykırımının tanınması ve Kıbrıs’tan asker çekilmesi yönünde görüş bildirenlerin cezalandırılmasının ifade özgürlüğünü tamamen yok eden nitelik taşıyacağı uyarısında bulundu.

Avrupa’dan gelen uyarılar üzerine Adalet Bakanlığı sözkonusu fiilerin suç kapsamından çıkartılması için harekete geçti. Gerekçede değişiklik önerisinin kısa zamanda Meclis’in gündemine getirilerek, yeni düzenlemenin 17 Aralık’taki AB zirvesi öncesinde yapılması planlanıyor.

Yorumlar kapatıldı.