İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İnsan hakları için yumruklu panel

RADİKAL – İSTANBUL – Başbakanlığa bağlı İnsan Hakları Danışma Kurulu (İHDK) tarafından hazırlanan ‘Azınlıklar Raporu’nun tartışıldığı panelde arbede çıktı.

KESK, DİSK, İstanbul Tabipler Odası, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği ve İstanbul Dişhekimleri Odası’nın da aralarında olduğu çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca dün YTÜ’de ‘Azınlıklar ve Kültürel Hakları Sorunu’ konulu panel düzenlendi. Açılışı yapan Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Kadir Erdin, her düşüncenin özgürce tartışıldığı, farklı fikirlerin zenginliklere neden olduğu, eşit ve özgür bireylerin yaşadığı bir ülke istediklerini söyledi.

‘Hep karşınızdayım’

İHDK Başkanı Prof. İbrahim Kaboğlu’na yapılan fiili müdahaleye dikkati çeken Erdin, çalışma grubu üyelerinin hazırladıkları raporu özgürce ortaya koyduklarını kaydetti. Erdin, İstanbul Tabipler Odası (İTO) Başkanı Prof. Gençay Gürsoy’u, paneli yönetmek üzere kürsüye davet etti. Bu sırada Beyoğlu SSK’da görevli olduğu öğrenilen Hikmet Çevik adlı bir kişi, tepki göstererek, Gürsoy’un paneli İTO Başkanı sıfatıyla yönetemeyeceğini ileri sürdü. Çevik, şunları söyledi: “Türk tabip hareketi, Çanakkale’de şehit olanların kanlarıyla kuruldu. Bu ülkeye ihanet edenler, tabip odası başkanı olamaz. Ben tıbbiyelilerin gür sesiyim. Her yerde beni karşınızda bulacaksınız. Artık bu tartışmayı huzur içinde yapamayacaksınız. Gürsoy, tabip hareketinin tarihine, kuruluş ilkelerine ihanet etti. Herkesi, bu ihanet toplantısını terk etmeye çağırıyorum.”

İP’liler Türk bayrağı açtı

Salondaki İşçi Partisi (İP) Öncü Gençlik üyeleri de Çevik’e destek vererek, Türk bayrağı açtı. Bunun üzerine tartışma çıktı. Dinleyicilerden bazıları, Çevik’i salondan atmaya çalıştı. Çevik’le bu kişiler arasında bir süre arbede yaşandı. Zorla Çevik’in dışarı çıkarılmasının ardından kapı kapatılıp panele devam edildi.

Bu arada, İstanbul Tabipler Odası’ndan bir yetkili, Çevik’in oda seçimlerini kaybettiği için salonda şov yaptığını savunarak, ‘faşist’ suçlamasında bulundu. İP üyeleri ise salondaki dinleyicilere, “Avrupa Birliği’nden kaç para aldınız?” diyerek laf attı.

Gürsoy: Tehdit edildim

Söz alan Erdin, Türkiye’de her düşüncenin salonda da görüldüğü gibi özgürce tartışıldığını, başka söylenecek bir sözün kalmadığını kaydetti. Prof. Gürsoy da, kendilerine internet ortamında ‘zihni sinirli’ imzasıyla tehdit mesajları geldiğini belirterek, “Mesajlarda, ‘Dua edin ki, o rapor sadece yırtılmakla kalındı. Daha fazla sabrı zorlamayın. Kardeş kanı akacak’ deniliyor” dedi.

‘Yırtanlara teşekkür’

Salondaki gerginliğin yatışmasından sonra ‘Azınlıklar Raporu’nu hazırlayan çalışma grubunun başkanı ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Baskın Oran söz aldı. Raporun yırtılmasını eleştiren Oran, “Yine de onlara teşekkür ederim. Bu hareketle raporu 70 milyonun duymasını sağladılar” diye konuştu.

Rapordaki, “Türkiye’nin parçalanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu hususunda ‘Sevr sendromunun’ yaşandığı bilinmektedir. Böyle bir havanın bugün de ileri sürülmesi ve bir ‘paranoya’ haline gelmiş olması rahatsız edicidir” ifadesine çeşitli kesimlerden tepki geldiğini anımsatan Oran, paranoya kelimesine tepki gösterenlerin paranoyak olduğunu söyledi. ‘Azınlıklar Raporu’na göre, Türkiye’de 70 milyon Türkiyeli asli kurucu bulunduğunu belirten Prof. Baskın Oran, “Zihniyetimizi artık Türk kelimesi üzerine değil, Türkiyeli kelimesine alıştırmamız gerekir” dedi.

Oran: İlişkiler berbat

Kurulun hükümetle olan ilişkileriyle ilgili soruya Oran, “Hükümetle ilişkiler berbat durumda” karşılığını verdi. Hükümetin, AB ile ilişki çerçevesinde 17 Aralık’a kadar hiçbir sorun istemediğini belirten Oran, “Ama bu bizim değil Lozan gongolarının (hükümet destekli sivil toplum örgütleri) hatası. Bunu 1.5 yıl önce kabul etselerdi” diye konuştu.

Hükümetin, kurul üyelerini görevden alacağına ilişkin haberleri hatırlatan Oran, hükümetin kendilerini görevden alma yetkisi olmadığını savundu.

Yorumlar kapatıldı.