İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

NATO GENEL SEKRETERİ KAFKASYADA PARTNÖRLER ARIYOR

Serj Sargsyan: “Ermenistan’ın siyasal gündeminde ittifaka üye olma sorunu yok, Ermenistan-NATO ilişkileri Ermenistan-Rusya hesabına olamaz”

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer dün bölgeye yaptığı ziyaret çerçevesinde birkaç saat bulunduğu Ermenistan’da devlet başkanı Robert Koçaryan’la buluştu ve buluşma sonrası basına yaptığı açıklamada, NATO-Ermenistan ilişkilerinin çok iyi geliştiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı’nın Basın Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, Başkan Koçaryan NATO Genel sekreterine, son dönemde Ermenistan’ın NATO’yla ilişkilerini hissedilir derecede genişlettiğini, Ermenistan’ın NATO bünyesinde bir temsilcisi olduğunu ve Ermenistan’ın bir dizi programma daha aktif olarak katılmayı denediğini ifade etti.

Haziran ayında NATO Istanbul Kapanış zirvesinde yapılan açıklamda NATO’nunGüney Kafkasya ve Merkezi Asya’ya bölgelerine özel dikkat göstereceği vurgulanmış, daha sonra 15 Eylül’de Brüksel, NATO Genel Sekreteri Kafkasya özel temsilcisini atamıştı. Robert Simons bu ziyaret esnasında Genel Sekretere, Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan ziyaretleri esnasında eşlik etmekteydi.

Erivan Devlet Üniv.’de (EDÜ) öğrencilerle de buluşan Scheffer, NATO’nun bölgede herhangi bir ülke veya uluslararası kuruluşla rekabet düşüncesi olmadığını belirtti ve bölgede partnörlere ihtiyacı olduklarını söyledi.

İttifakın Kosova ve Afganistan’da barış gücü bulundurduğunu ve bu anlamda Ermenistan’ın Kosova Barış gücüne katkılarını da vurgulayan Scheffer, NATO’nun, kendisine kitle imha silahları ve terorizmle mücadelede katkı yapabilecek ülkelerle ilişkisini derinleştirdiğini kaydetti.

Scheffer gazetecilere yaptığı açıklamada Ermenistan’ın, NATO’yla “Bireysel Program” onaylama konusundaki kararlılığının ilkesel bir adım olduğunu vurguladı ve Ermenistan’ın kendi önceliklerini kendisinin belirleyerek NATO’ya değerlendirilmek üzere sunması gerektiğini de belirtti.

Bilindiği gibi Kafkasya 3 cumhuriyetinden sadece Gürcistan, NATO’yla”Bireysel Programla İşbirliği Partnörlüğü” yapmakta. Dün Scheffer’e eşlik eden Savunma bakanı Serj Sargsyan, basına yaptığı açıklamada Bireysel İşbirliği Planı’nın (Individual Partnership Action Plan) (IPAP) Önce Hükümet tarafından onaylanması gerektiğini, bunun aynı zamanda orduda reformu da içerdiğni, IPAP’ın Ermenistan ve NATO ilişkilerinin derinleşmesi anlamına geldiğini ifade etti.

AZG’ın sorusuna yanıt olarak, Sargsyan, Ermenistan’ın dış siyaset gündeminde İttifaka üye olma sorunu olmadığını, Ermenistan ve NATO ilişkilerinin derinleşmesinin Ermeni-Rus ilişkileri hesabına olamıyacağını da kaydetti.

Scheffer EDÜ’de yaptığı konuşmada, Güney Kafkasya’daki 3 ülkenin ileride NATO’ya üye olma meselesinde farklı bakış açılarına sahip olduklarını, Mihail Saakaşvili’nin Gürcistan’ın NATO’ya üye olmak konusunda doğrudan açıklamada bulunurken, kendisinin Ermenistan’da böyle bir düşünce konusunda duymadığını da ifade ediyordu. Bu anlamda Ermenistan-NATO ilişkilerinin üçüncü bir ülkeye yönelik olmadığını söyleyen Scheffer, “Ben buraya kimseyle rekabet etmeye gelmedim” dedi.

Öğrencilerle buluşmasında NATO’nun Güney Kafkasya’da askeri üs açma düşüncesi olmadığını vurgulayan Scheffer, Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya’yla çözümlenmemiş sorunları olduğunu, Ermenistan’ınsa Dağlık Karabağ sorunu olduğunu belirtti. Bu sorunlara NATO’nun müdahale etme niyeti olmadığını kaydeden Scheffer, Dağlık Karabağ sorununda sorunun hızlı çözümünden yana olduklarını da ifade etti. Scheffer sorunların çözümünde asıl rolü AGİ k Minsk Grubunu devam ettireceğini söyledi.

Tiflis’te başkan Saakaşvili’yle yaptığı ortak açıklamada NATO ve Rusya’nın çok iyi ilişkilere sahip olduğunu, ancak ittifakın 1999 AGİK İstanbul zirvesinde alınan kararların uygulanmasını istiyeceğini de vurguladı.

Gürcü Civil internet gazetesinin yaptığı açıklamaya göre Saakaşvili, Gürcistan’ın 2009 yılına kadar muhtemelen üye olacağına dair açıklamaya, Scheffer kendisinin gerçekçi ve iyimser olduğunu ancak sürelere ilişkin konuşmayacağını söyledi.

Scheffer EDÜ’de yaptığı açıklamada bölgeyi tek bir bütün olarak görmekle beraber, her ülkeye bireysel yaklaşım gösterdiğini belirtti ve Ermenistan’ın NATO’yla ilişkilerini, başka ülkelerle ilişkilerine zarara vermeden sürdürebileceğini de söyledi ve NATO’nun Rusya’nın partnörü olduğunun altını çizdi.

Scheffer Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru hattı güvenliğine ilişkin olarak NATO’nun aktif rol üstlenme düşüncesinde olmadığını da kaydetti.

Tatul Hakobyan

Yorumlar kapatıldı.