RADİKAL – ANKARA – Başbakanlık bünyesinde oluşturulan İnsan Hakları Danışma Kurulu’nun (İHDK) açıkladığı Azınlıklar ve Kültürel Haklar Raporu, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki tartışmalara da damgasını vurdu. CHP’li üyeler rapora tepki gösterirken, ‘Türk üst kimliğinin tartışılamayacağı’ savunuldu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da Türk kelimesini kullanmadığı ileri sürüldü. CHP’li Mustafa Özyürek, MİT-Çakıcı ilişkisini gündeme getirdi.
Başbakanlık, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bütçeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. Şahin ile devlet bakanları Mehmet Aydın ve Gürdal Akşit’e bağlı kurumların bütçelerini sunmalarının ardından komisyon üyeleri söz aldı. Söz alan CHP’li üyelerin tamamı İHDK raporunu eleştirdi.
CHP Tekirdağ Milletvekili Enis Tütüncü, raporun Başbakanlık bünyesinde hazırlandığının altını çizdi ve ‘Türkiyelilik’ vurgusunun yer aldığı paragrafı okuyarak, “Bu ifadeler, raporu hazırlayanların Cumhuriyet yurttaşlığı ve Türk sözcüğünün ne anlama geldiğinden haberleri olmadığını gösteriyor” dedi. Tütüncü, Türk kimliğinin ‘ırka indirgenemeyeceğini’ de savundu. CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç da “Kimse Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığı üzerine üstkimlik aramasın. Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığı üst rütbesi en üsttedir” dedi. CHP’li Gürol Ergin ise raporun ‘sakat’ olduğunu savunarak, “Ancak bir şey dikkatimi çekti. Sayın Başbakan da iki yıl boyunca sadece bir kez sinirlendiği zaman ‘Biz Türküz’ dedi. Türkiyelilik kavramını kullandı her zaman. Bu kavramı o da kullanıyor” diye konuştu.
Şiddete de kınama
CHP’li Mustafa Özyürek Azınlık Raporu’nun açıklanmasının ‘şiddetle engellenmesini şiddetle kınarken’, “Ancak azınlık tartışmasını yadırgıyorum. AB’nin Türkiye’de yeni azınlıklar yaratma arzusu yeni değildir” görüşünü savundu. CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan da AB İlerleme Raporu ile Azınlık Raporu’nu eleştirerek, “Ayıp ediyorlar” dedi. CHP’li Şükrü Elekdağ, rapordaki yaklaşımın ulus-devlet sisteminin çökmesine ve Türkiye’nin federal devlete dönüşümüne zemin hazırlayacak nitelikte adımlar olduğunu söyledi. Elekdağ, Erdoğan’a ‘Türk kimliği yerine Türkiye kimliğini koyalım’ ifadesinin arkasında durup durmadığı sordu.
Komisyonda MİT de tartışıldı. CHP’li Özyürek, Mehmet Ali Şahin’e MİT yöneticisi Kâşif Kozinoğlu’nun Alaattin Çakıcı ile ilişkisi olduğu yönündeki haberleri anımsatıp, “Bu konuda Atasagun’un çelişkili açıklamaları var. Anlaşılan Çakıcı’nın MİT ile ilişkisi var. Bunları bakandan öğrenmek istiyorum. Abdullah Çatlı, Alaattin Çakıcı, Oral Çelik, Haluk Kırcı MİT tarafından kullanılmış mıdır? Kullanıldıysa hangi operasyonlarda kullanılmışlardır? MİT Müsteşarı bu tür kişilerin belli bir tarihten sonra kullanılmadığını söyledi. Ancak Kozinoğlu-Çakıcı ilişkisi sürmüştür. Çakıcı dosyası için Yargıtay Başkanı ile görüşmüştür. Acaba Çakıcı bu ilişkiler üzerinden mi yurtdışına kaçırılmıştır?” diye konuştu.
Diyanet’e eleştiri
AKP’li Zekai Özcan da, Diyanet’in ‘Diyanet Vakfı kamburundan kurtulmasını’ istedi. AKP’li Ali Osman Sali, ‘Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kontrol dışında kaldığını’ öne sürdü. Bakan Aydın ise bütçeyi sunuş konuşmasında, Diyanet’in 88 bin 563 kadrosundan 71 bin 308’inin dolu olduğunu, 24 bin 214 din görevlisine daha ihtiyaç olduğunu söyledi. Aydın, 15 ilde yakında kadın müftü yardımcılarının göreve başlayacağını da söyledi.
Yorumlar kapatıldı.