HİLAL KÖYLÜ
ANKARA – 33 yıldır kapalı tutulan Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması AB İlerleme Raporu’nda ev ödevi olarak verilince, hükümet içinde bu ödeve ilişkin tartışmaları da yoğunlaştı. Dışişleri Bakanlığı, bu tartışmaların değerlendirildiği iki seçenekli dosyayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunarken, okulun açılmasının yarar ve sakıncalarını sıraladı ve son kararı ‘siyasete’ bıraktı.
Dosyada, okulun açılmasının ‘AB yolunu’ açacağı mesajı verildi. Okulun, bağlı bulunduğu Aya Yorgi Vakfı bünyesinde ve Milli Eğitim Bakanlığı denetiminde faaliyet göstermesi önerildi. İki seçenekli dosyanın ‘Kazançlar’ bölümünde, Türkiye’deki ‘yasakçı’ zihniyetin kırıldığının gösterilmesi gerektiğinin vurgulandığını belirten diplomatik kaynaklar, “AB, Ruhban Okulu’nun açıldığını görmeden Türkiye hakkında gerçekten emin olamayacak” değerlendirmesini yaptı.
Hükümetin bu konuda AB’den beklentilerini ‘çok dikkatli ve açık’ şekilde AB’li muhataplarıyla paylaşması gerektiğine dikkat çekiliyor. ‘Sakıncalar’ başlıklı bölümde, Türkiye’deki Rum nüfusunun 3 bin olduğu anımsatılıyor ve okulun kapasitesinin nüfusa oranla çok yüksek kaldığı belirtiliyor. Yunanistan başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinden Ruhban Okulu’na öğrenci göçünün yaşanabileceği ihtimaline dikkat çekilen dosyada, bu göçün ‘karşılıklı’ olması gereği vurgulanıyor.
Ruhban Okulu’nun açılış sürecinde ‘karşılıklı’ ilkesinin ağırlıkla Yunanistan için uygulanması gerektiğini belirten Dışişleri kaynakları, “Hükümetin, Yunanistan’ın karşılıklık ilkesini ihlalini önlemesi için AB’nin tüm organlarını harekete geçirmesi gerekiyor” değerlendirmesini yapıyor. Rapora göre Yunanistan’daki durum şöyle:
“Yunanistan ile Türkiye arasında 1953’te varılan mutabakat çerçevesinde her yıl karşılıklı olarak Batı Trakya ve İstanbul’a 25 öğretmen gönderilmesi öngörüldü, daha sonra 1955’te öğretmen sayısı 35’e çıkarıldı. Ancak aradan geçen sürede Yunanistan sadece 16 öğretmen için vize vermeye başladı. Türk azınlığın eğitim hakkı engellendi. AB üyesi Yunanistan, devlet bütçesinden Batı Trakya Türk okullarına düzenli yardım yapmayı reddediyor.”
AB’ye son dakika kozu olacak
Dışişleri Bakanlığı’nın bu tespitlerinden sonra Başbakanlığın Ruhban Okulu konusunda alacağı ‘siyasi karar’ son dakikaya kalacak. Son dakika için Türkiye’ye müzakere tarihinin verilmesinin beklendiği 17 Aralık AB zirvesine dikkati çeken Başbakanlık kaynakları ise “Yapılabilecek tüm pazarlıklar, değerlendirmeler yapılacak. Son dakikada Ruhban Okulu için her şey olabilir” diye konuşuyor.
Yorumlar kapatıldı.