İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gürültücü ada martılarına doğum kontrolü kavgası

Sefa KAPLAN

Avedis Kevork Hilkat’in Ada Haber Gazetesi’nde yazdığı bir yazıda martıların sayısının arttığını iddia ederek doğum kontrolü önermesi tartışmalara yol açtı.

KINALIADA sakinlerinden Avedis Kevork Hilkat’ın, sayısı çok fazla artan martıların müthiş gürültü yaptıklarını belirterek doğum kontrolü önermesi tartışma yarattı. Tedbir alınmadığı takdirde Adaları martılara terketmek dışında bir çare kalmayacağını savunan Hilkat’in önerisi son derece somuttu:

2005’in Nisan ayında herkes evinin damına çıkacak ve martı yuvasında bulunan üç yumurtadan ikisini alıp birini bırakacaktı. İki yumurta afiyetle yenilecek, kalan tek yumurta ise martıların soyunun tükenmemesi için yerinde bırakılacaktı. Böylece hem martı gürültüsü önlenecek, hem de doğum kontrolü gerçekleşmiş olacaktı. Sorularımızı cevaplayan Avedis Kevork Hilkat, kendilerinin eskiden Sivriada’dan martı yumurtası topladıklarını hatırlatarak, bu yumurtaların egzama, mayasıl ve basur gibi hastalıklara çok iyi geldiğini söyledi. Ünlü Baylan Pastanesi’nin de bu yumurtalardan pasta yaptığını kaydeden Hilkat, önerisinin doğal dengeyi bozmasının mümkün olmadığını da iddia etti.

Avedis Kevork Hilkat’e destekleyen Ada Haber Gazetesi’nin sahibi ve Kınalıada’nın eski muhtarı Hikmet Abanoz, martı gürültüsünün ne anlama geldiğini öğrenmek isteyenleri Kınalı’ya davet etti. Gürültünün dayanılmaz hale geldiğini savunan Abanoz, önümüzdeki Nisan’da kampanya başlatacaklarını ve kampanyayı gazete ile destekleyeceklerini söyledi. Martı yumurtasının tavuk yumurtasından bir farkı olmadığını da belirten Abanoz, bunları pişirip yediklerini de ifade etti.

Kampanya açıyorlar

Avedis Kevork Hilkat’in yazısına en önemli destek, Kınalıada’nın eski muhtarı Hikmet Abanoz’dan geldi. Hilkat ve Abanoz, martılara karşı nisan ayında kampanya başlatmaya hazırlanıyor.

Allah akıl versin

KINALIADA’da yaşayan ve konuyu Star Gazetesi’ndeki köşesine taşıyarak kamuoyunun dikkatine sunan gazeteci-yazar Halit Kakınç, martılara doğum kontrolüne yönelik itirazlarını şöyle dile getirdi:

CEHALET ‘İki türlü cehalet söz konusu. Birincisi, Darwin’in Seleksiyon Kuramı’na hepten aykırı bir savunma. Söz gelimi bir martı üç yumurta yaparsa, bir tanesi büyük olasılıkla yumurtadan çıkamadan can verir. Diğer ikisi yumurtadan çıkar. Biri yavru iken ölür. Ancak biri hayatta kalabilir. Böylece, türün devamı mümkün olur. Eğer üç yumurtadan ikisini yerseniz, doğanın normal akışını engellemiş olursunuz. Ve söz konusu mahal her neresi ise bir süre sonra o bölgede martı türü yok olur.

ZARARLI İkinci cehalet örneği daha da acıklı. Martı, deniz canlıları ile beslendiği için yumurtası deniz ve balık kokar. Dahası, deniz kirliliği yüzünden cansız kokmuş atıkları da yediği için, yumurtası lezzetli olmak şöyle dursun, yiyen için sağlığa kesinkes zararlıdır. Allah, akıl fikir versin.’

Yağda yumurta yapacaklar

Sait Faik’ten Ahmet Hamdi Tanpınar’a kadar bütün edebiyatçıların eserlerinin temel unsurlarından biri olan martıların sayısındaki büyük artış ve gürültü Ada sakinlerini telaşlandırıyor. Ama her 3 yumurtadan ikisinin yenilmesi sonucu meydana gelebilecek bir ‘soykırım’ da Ada’nın çevreci sakinlerini ciddi şekilde telaşlandırıyor.

Yorumlar kapatıldı.