İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papa da AB vizesi verdi

Bugüne kadar “AB’de Müslüman Türkiye’ye yer yok” çizgisi izleyen Vatikan’dan sürpriz. İtalyan Meclis Başkanı Casini ile görüşen Papa “geçmişteki kötü şeylere değil geleceğe bakalım” dedi.

Vatikan yeşil ışık yaktı

Vatikan’ın en yetkili bazı isimleri, Türkiye’nin AB’ye alınmamasını istiyordu. Ancak Papa “geleceğe bakmalıyız” diyerek noktayı koydu.

Türkiye ile AB arasında müzakerelerin başlaması konusunda Hıristiyanlar’ın ruhani lideri Papa 2’nci Jean Paul de “olur verdi”. Vatikan’a yakın güvenilir kaynaklardan edindiğimiz bilgiye göre Papa, Müslüman Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımıyla ilgili olarak “Geçmişi bırakıp geleceğe bakmalıyız” dedi. Türkler’le, Hıristiyan Avrupa ülkelerinin gelecek için ortak çalışabilecekleri konusunda da olumlu görüş bildirdi. Papa, daha önce “İnanç Doktrinleri Kongregasyonu Başkanı” Kardinal Ratzinger’in yaptığı Türkiye karşıtı çıkışlardan sonra, İtalya’da siyasi çevrelere Türkiye’nin AB’ye katılımı konusunda karşı tavır alınmadığını bizzat belirtti. Vatikan’ın en önemli isimlerinden Kardinal Ratzinger, Fransız Le Figaro gazetesine verdiği röportaj ve sonrasında yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin Müslüman bir ülke olması nedeniyle Hıristiyan AB’ye girmemesi gerektiği görüşünü dile getirmişti. Bugün İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenecek törenle kabul edilecek AB ortak anayasasına da Hıristiyanlık ibaresi eklenerek Türkiye’nin alınmaması yolunda yapılan tartışmalarda bu açıklamalar sık sık gündeme gelmişti. Ancak Papa 2’nci Jean Paul’ün Türkiye yanlısı görüş bildirmesiyle, Türkiye karşıtlarının elindeki “din” kozu da ortadan kalkmış oldu. Papa, Türkiye’nin AB üyeliğinden yana görüşlerini yakın bir zamanda İtalya Meclis Başkanı Ferdinando Casini ile yaptığı görüşmede dile getirdi. Türkiye’nin AB’- ye katılım sürecini değerlendiren Papa, Casini’ye “Elbette, tarihte Türkler Hıristiyanlar’a iyi davranmadı. Ancak biz bugün geçmişe değil,geleceğe bakmalıyız” dedi. Meclis Başkanı ile Papa arasında geçen bu görüşmenin yansımaları kısa zamanda üst düzey siyasi çevrelerde de görüldü. Papa’nın, Türkiye’nin AB’ye katılımı konusundaki görüşlerini Casini’ye açması da siyasi çevrelerde dikkat çekti. İtalyan devletinin üçüncü önemli merciinde bulunan Casini, aynı zamanda “Hıristiyan Demokrat Merkezi” partisi CCD’nin lideri. Papa’nın Türkiye ile ilgili düşüncelerini, Katolik Kilisesi ve kendisine yakınlığıyla bilinen meclis başkanına bildirmesi özel bir anlam taşıyor. Casini, siyasi çevrelerde yaptığı görüşmelerde doğal olarak Papa’nın AB’nin Türkiye ile müzakerelerinin başlaması konusundaki olumlu görüşlerini yansıttı.

PAPA ADAYI KARDİNAL

Vatikan bu şekilde, Katolik Kilisesi’nde kuvvetli bir pozisyona sahip olan ve hatta geleceğin Papa adaylarından biri gözü ile bakılan Kardinal Ratzinger’in görüşlerinin “Katolik Kilisesi içinde tek geçerli görüş olmadığını” ortaya koydu. Aksine gelecek için Hıristiyan Avrupa ve Müslüman Türkler’in birlikte çalışabileceklerini vurguladı. İtalya’- da diplomasi çevrelerinde de “kendisine bir Türk tarafından suikast düzenlenen Papa’- nın bu tavrı çok olumlu” değerlendirildi. Le Figaro’ya verdiği demeçte Kardinal Ratzinger, Türkiye’nin üyeliğine karşı olduğunun altını çizip “Türkiye tarih boyunca Avrupa’yla sürekli karşıtlık içinde olan farklı bir kıtayı temsil etmiştir. Türkiye bugün için AB’ye girmeye, AB de bugün böyle bir adım atmaya hazır değildir” demişti.

Yorumlar kapatıldı.