İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AP’de Türkiye tartışması

26 Ekim 2004— Sosyal demokratlar, Yeşiller ve Liberal gruplarsa müzakerelerin geciktirilmesine yönelik olduğu gerekçesiyle rapora sert tepki gösterdi.

Stasbourg’daki oturumda söz alan Türkiye Raportörü Eurlings, gerçekleştirdiği tüm reformlara rağmen, Türkiye’nin Kopenhag kriterlerini yerine getirmediğini iddia etti. Eurlings, Türkiye’de işkencenin sistematik olmadığını, ancak pratikte tolerans gösterildiğini öne sürdü. Avrupa Parlamentosu’ndaki Hıristiyan Demokratların çoğu Eurlings’in raporuna destek verdi.

SOSYAL DEMOKRAT VE YEŞİLLER’DEN TEPKİ

Sosyal demokratlar, Yeşiller ve Liberal gruplarsa müzakerelerin geciktirilmesine yönelik olduğu gerekçesiyle rapora sert tepki gösterdi. Sosyalist grup milletvekili ve Fransa’nın eski başbakanlarından Michel Rocard, raporun adil olmadığını ve bilinçli biçimde olumsuz ifadelerle kaleme alındığını söyledi.

AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk de, Eurlings’in “Rüzgara karşı esen bir rapor” hazırladığını söyledi ve Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin başlatılması gerektiğini savundu.

Türkiye raporu bu ay içinde bir kez daha Dış İlişkiler komisyonunda görüşüldükten sonra aralık başında genel kurulda oylamaya sunulacak. Rapor ve beraberindeki karar tasarısı tavsiye niteliği taşısa da, Avrupa kamuoyunun görüşünü yansıtması ve 17 Aralık zirvesi öncesinde oylanacak olması bakımından politik öneme sahip.

Yorumlar kapatıldı.