Doğan HIZLAN
TÜYAP Kitap Fuarı’nda dün sabah, Ermeni yayıncılar standında Ulusal Yayıncılar Birliği Başkanı Vahan Haçaturyan ile görüştüm.
Haçaturyan, fuar yetkilileriyle ilk olarak Berlin’de buluşmuş. Daveti kabul ettiklerinde Türkiye’de bu kadar ilgi göreceklerini tahmin etmemişler.
Türkiye’de Aras Yayınevi şimdiye kadar yayımladığı eserlerle gerek Türkiye’de, gerekse yurtdışında yaşayan Ermeni yazarların kitaplarını yayımladı.
Haçaturyan, ülkelerinde 80 yayınevi bulunduğunu, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve enstitülerin yayıncılığını da kattıklarında bu sayının 200’e yükseldiğini belirtiyor. Ülkelerinde yılda 1500 kitap yayınlanıyormuş.
Ancak Ermenice’nin yanı sıra İngilizce, Fransızca, Almanca da basılıyor. Çünkü kitapları hiç kuşkusuz sadece Ermenistan sınırları içinde değil bütün dünyada yaşayan Ermeniler için de basıyorlar.
Bana gösterilen Ermenice-Türkçe sözlük içinde 27 bin kelime var.
Ermeni yayıncılar Türk edebiyatına yabancı değiller, orayı ziyaret eden edebiyatçıların eserlerini tanıyorlar, hatta 13 ülkeden edebiyatçının yer aldığı antolojide Aslı Erdoğan da bulunuyor.
* * *
GELİYORUM asıl merak ettiğim konuya.
Bizim yazarlarımızdan, şairlerimizden Ermenice’ye çevrilmiş yazarları soruyorum.
Haçaturyan, eski dönemde kitapları yayımlanan üç edebiyatçımızın adını veriyor.
Názım Hikmet, Aziz Nesin, Yaşar Kemal.
Bunları devlet bir proje bütünlüğü içinde yayımlıyormuş. Şimdi özel ve özerk yayınevleri dönemi başlayınca, devlet politikasının belirlediği yayıncılık bitmiş. Böylece Türk edebiyatından yazarların çeviri dönemi de son bulmuş.
Eski dönemde yabancı edebiyatın yüzde doksanı Ermenice’ye çevrilmiş, Ermenice’den de çeviri oranı yüzde onmuş. Şimdi bu rakamlar geçerli değil tabii.
Haçaturyan’ın bir önerisi var.
‘Biz Türk yazarlarının eserlerini basalım, telif ödemeyelim, siz de bizim yazarlarımıza telif ödemeyin’ diyor.
Böyle bir anlaşma sonuç verir mi, bilmiyorum, yazarlar, yayınevleri tartışsınlar.
* * *
SANIRIM yabacı yayınevleri, gelecek yıllarda bu akımı hızlandıracak.
Yorumlar kapatıldı.