İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlıklar ve Kültürel Haklar Raporu mahkemelik oldu

Toplumsal Düşünce Derneği üyeleri, Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu tarafınca hazırlanan, “Azınlık Hakları ve Kültürel Haklar Raporu” hakkında Ankara Adliyesi’ne suç duyurusunda bulundu.

Derneğin genel başkanı Fethi Bolayır, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Ankara Adalet Sarayı’na gelerek, raporun hazırlanmasında sorumluluğu olanlar hakkında yasal işlem yapılmasını talep eden suç duyurusu dilekçesini, Basın Savcılığı’na verdi.

Fethi Bolayır, dernek çalışanları ile birlikte adliye binası önünde bir açıklama yaptı. Bolayır, söz konusu raporu “ihanet” belgesi olarak değerlendirdiklerini belirterek suç duyurusunda bulunduklarını yineledi. Raporun Türkiye’nin kuruluş belgesi olan Lozan Antlaşması’nı hiçe saydığını savunan Bolayır, ülke genelinde yaşayan insanların ayrımcılığa sevk edildiğini ileri sürdü. Anayasanın Türkiye’deki azınlık ve kültürel hakları kısıtlayan bir yapıda olduğunu belirten Bolayır, “Bu ‘Azınlıklar Raporu’ ihanet belgesi değildir de nedir? Türkiye’de istisnasız bütün insanlarımızın huzur ve mutluluğu, eşit ve özgür olmaları hepimizin tek amaçlı olduğu gibi Anayasamızın da amir hükmüdür.” diye konuştu. Bolayır, Türkiye’nin parçalanmasına izin verilmeyeceğini vurguladı.

Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu üyesi de olan Bolayır, bir soru üzerine, raporun oylamasına katılan 30’u aşkın üyeden, kendisinin de aralarında bulunduğu 7 kişinin karşı oy kullandığını söyledi. Suç duyurusu dilekçesinde, raporda yer alan ifadelerle Türkiye Cumhuriyeti’nin milli ve manevi değerlerine saldırıldığı ileri sürüldü. Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu ile Kültürel ve Azınlık Haklar Komisyonu başkanlıklarının, rapor üzerinde yapılan değişiklikleri üyelere bildirmeyerek görevi ve emniyeti suiistimal suçunu işledikleri iddia edildi. Rapor üzerinde birden fazla kez tahrifat yapıldığı savunulan dilekçede, Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu (İHDK) Başkanı İbrahim Kaboğlu, Kültürel ve Azınlık Hakları Komisyonu Başkanı Baskın Oran ile raporu hazırlayanlar hakkında yasal işlem yapılmasını istedi.

İHDK Başkanı Prof. Dr. Kaboğlu da dün yazılı bir açıklama yaptı. Kurulun olağan ve olağanüstü bütün toplantı ve çalışmalarını yasa hükümleri doğrultusunda gerçekleştirdiğini söyleyen Kaboğlu, “Toplantılar basına açık olduğu halde, İHDK Başkanlığı, hiçbir raporu bakanlığa iletmeden kamuoyuna açıklamamıştır.” dedi. Ankara, Cihan

Yorumlar kapatıldı.