İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İnsan hakları da bir yere kadar!..

ADNAN KESKİN

ANKARA – Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu’nun (BİHDK) ‘Azınlık’ ve ‘İnsan Hakları’ raporlarına tepki gösteren hükümet, kurula tahsis edilen odaya kilit vurdu ve kurulun bugünkü basın toplantısını binalarında yapmasına izin vermedi.

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı (BİHB) Başkanı Doç. Dr. Vahit Bıçak, uygulamayı “O salon çok önceden Başbakanlık Etik Kurulu’na rezerve edilmişti” diye savunurken, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, raporlarla ilgili bugün bir basın toplantısı yapma kararı aldı.

Radikal’in üç gün manşetten duyurduğu İnsan Hakları Raporu’yla bunun ekinde yer alacak ‘Azınlıklar Raporu’nu hazırlayan BİHDK’ya yönelik resmi tepki dün yeni bir boyut kazandı. Gül’ün, Bıçak’a “Rapor Başbakanlığa ait değildir” açıklaması yaptırmasının ardından, BİHDK’nın çalışmalarının engellenmesi için ilginç bir yöntem izlendi.

BİHDK Divanı, Azınlıklar Raporu’na gösterilen tepkileri yanıtlamak amacıyla bugün bir basın toplantısı düzenleme kararı verdi. BİHDK Raportörü Kemal Akkurt, dün BİHB’ye başvurarak bu toplantı için kendilerine salon tahsis edilmesini istedi. Ancak Akkurt, beklemediği bir yanıtla karşılaştı; BİHB görevlisi salonun verilemeyeceğini bildirdi. Akkurt, toplantıyı, BİHDK Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ile Ionna Kuçuradi’ye tahsis edilen odada yapabileceklerini söyleyince de “Bu da mümkün değil, oda sizden alındı” yanıtıyla karşılaştı. Akkurt, oda anahtarının halen Kaboğlu’nda olduğunu, buraya girebileceklerini düşünürken odanın kilidinin değiştirildiğini öğrendi.

Kaboğlu: Biz bölücü değiliz

Kilit olayından BİHB Başkanı Bıçak’ı sorumlu tutan Kaboğlu, raporlarında Türkiye’nin insan hakları ve azınlıklar konusundaki fotoğrafını çektiklerini belirtirken, “Biz Türkiye’yi bölmek için çalışmıyoruz” dedi. Akkurt da uygulamayı insan haklarına ve kurula yapılmış saldırı olarak değerlendirdi.

Bıçak’tan ‘etik’ savunma

Dün Radikal’in sorularını yanıtlayan Vahit Bıçak ise uygulamayı şöyle savundu: “Bir yasak yok. Başkanlığımızın bulunduğu binada tek bir toplantı salonu var ve bu asma katta. Binamızda ise bizim dışımızda Danışma Kurulu ve daha yeni kurulan Başbakanlık Etik Kurulu çalışıyor. O salonu her üçümüz de kullanıyoruz. Bir ay önceden bu salon Etik Kurul’a rezerve edilmiş. O nedenle görevli arkadaş kendilerine ‘Kusura bakmayın, salonu veremiyoruz’ demiş. Benim talimatım yok, ama sonradan bilgim oldu. Anahtar değiştirme, salon kapatma iddiası doğru değil. Şimdi Etik Kurul’a ‘Siz değil, onlar salonu kullansın’ nasıl diyebilirim?”

İnsan Hakları Danışma Kurulu’nun çalışmalarının engellendiği yönündeki suçlamaları reddeden Bıçak, sözlerini şöyle sürdürdü.

“Benim kurula engel olma çabam olamaz. Tartışılan raporla ilgili açıklamayı da Başbakanlık adına yaptım. Bu konularla ilgili Başbakan Yardımcısı Sayın Gül ile görüştüm.”

Bıçak, Gül’ün, kurulun hazırladığı raporlar ekseninde yaşanan tartışmaları değerlendirmek üzere bugün saat 11.00’de bir basın toplantısı düzenleyeceğini de belirtti.

Tutanak tutturulacak

BİHDK Raportörü Akkurt ise, bugün daha önce açıklanan saatte Başbakanlık tarafından kendilerine tahsisli odada toplantı yapmak için girişimde bulunacaklarını, engelleme halinde tutanak tutturacaklarını açıkladı. Başbakanlık’ta yapılamadığı takdirde, kurul toplantısı Türkiye İnsan Hakları Vakfı ya da Barolar Birliği salonunda, ‘Azınlıklar ve Kültürel Haklar Raporu’nun sahibi Prof Dr. Baskın Oran’ın da katılımıyla yapılacak.

Yorumlar kapatıldı.