İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan Türkiye ile önkoşulsuz diyalogdan yana

Merkezi Brüksel’de olan Avrupa Ermeni Federasyonu, Avrupa Parlamentosu’nda iki günlük bir konferans düzenliyor.

Birinci Avrupalı Ermeniler Konvansiyonu adını taşıyan konferansta bugün Avrupa’daki Ermenilerin Kültürleri ve Kimlikleri ile Avrupa Birliği Ermenistan ilişkileri başlıklı oturumlar yapıldı.

Siyasi, ekonomik, kültürel ve dini kuruluşlara açık olan konferansa Avrupa milletvekilleri de davetli. Bugünkü konuşmacılar arasında Ermenistan Dışişleri Bakan yardımcısı Ruben Şugaryan da vardı.

BBC’nin sorularını yanıtlayan Şugaryan, Ermenistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için iki tarafın da önkoşul getirmemesi gerektiğini belirtti.

“Türkiye ile hiçbir önkoşul getirmeden normal ilişki kurmaya hazırız” diyen Ruben Şugaryan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fakat Türkiye müzakerelerde yapıcı bir tavır takınmıyor. Türkiye – Ermenistan sınırının açılmasını, Dağlık Karabağ sorununun çözümüne bağlıyor. Ermenistan’dan soykırım taleplerinden vazgeçmesini istiyor. Fakat bu mümkün değil.”

Ermenistan dışişleri bakan yardımcısı, soykırım tartışmalarını tarafların normal bir ilişki kurduktan sonra da tartışabileceklerini söylüyor.

“Biz Türkiye’den soykırımı tanımasını bir önkoşul olarak talep etmiyoruz. Ama soykırım dış politika gündemimizin bir parçası” diyen Şugaryan, “Uluslararası kuruluşların, değişik ülkelerin soykırımı tanıması için çaba gösteriyoruz. Çünkü bunu Ermenistan için bir güvenlik garantisi olarak görüyoruz.” diye ekliyor.

“Tabii, Türkiye’nin de soykırımı tanıması, Ermenistan açısından gelecekteki güvenliğinin en iyi güvencesi olacaktır. Fakat diplomatik ilişki kurmak için herhangi bir önkoşul talep etmiyoruz. Bu sorunları, normal diplomatik ilişki kurduktan sonra tartışmaya hazırız.”

Konferans yarın, Avrupa Birliği’nin genişleme süreciyle ilgili oturumla sona erecek.

Yorumlar kapatıldı.