İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa meclisi Türkiye’yi tartışacak

14 Ekim 2004— Oylama yapılmayacak toplantıda, hükümet ve bütün siyasi grup temsilcilerinin konuşma yapma hakkına sahip olduğu bildirildi.

Fransa Parlamentosu’ndaki tartışma, öğleden sonra başlayacak. Bazı partilerin ısrarlı taleplerine rağmen, Parlamento’da, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda bir oylama yapılmayacak. Fransa anayasasına göre uluslararası anlaşmaları müzakere eden ve onaylayan mercii, cumhurbaşkanlığı.

Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Başbakan Jean-Pierre Raffarin, Türkiye ile ilgili tarihi kararın alınacağı Brüksel zirvesi öncesi parlamentoda tartışma yapılmasına önce karşı çıkmışlardı. Ancak daha sonra parlamenterlerin yoğun baskısı üzerine 17 Aralık zirvesinden önce parlamentoda bir görüşme gerçekleştirilmesine sıcak baktıklarına açıkladılar.

Fransa’da hukukçular, 5. Cumhuriyet anayasasının, cumhurbaşkanına dış politika konularında müzakere ve karar verme hakkı tanıdığını belirterek, Türkiye konusunda bir oylama yapılmasının anayasaya da aykırı olacağına dikkati çekiyorlar.

Yorumlar kapatıldı.