İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Şarkılar, Ermenistan – Türkiye Dostluğu İçin

Dünyanın birçok kültür merkezi ve konser salonunda sahne alan, Paris Akademisi Grand Prix Ödülü’nün sahibi, İstanbul doğumlu şefi Ohannes Çekiçyan yönetimindeki Ermenistan Devlet Korosu ve Filarmoni Orkestrası, ilk defa Türkiye’de konser verecek.

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

12/10/2004

——————————————————————————–

BİA (İstanbul) – Ermenistan’ın ünlü orkestra şefi Ohannes Çekiçyan yönetimindeki Ermenistan Devlet Korosu ve Filarmoni Orkestrası Türkiye’ye gelecek.

160 müzisyenden oluşan Ermenistan Devlet Korosu ve Filarmoni Orkestrası, 15 Ekim 2004 Cuma günü, Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda Türkiye’deki ilk konserini verecek. Sahakyan Okulu’ndan Yetişenler Derneği’nin Şişli Belediye Başkanlığı sponsorluğunda düzenlediği konser, saat 21:00’de başlayacak.

İki bölümden oluşan konserde Ermeni bestecilerin eserleri ve Ermenice ilahilerin yanı sıra, dünyaca ünlü opera ve oratoryolardan parçalar seslendirilecek. On parçanın seslendirileceği konserin ilk bölümünde, Dikranyan, Bartevyan, Hakhinyan, Rossini ve Orff ‘un, ikinci bölümde ise Haendel, Mozart, Verdi ve Gounod’un eserleri yer alacak.

“Parıldayan bir müzisyen: Ohannes Çekiçyan”

1929’da İstanbul’da doğan Ohannes Çekiçyan ilk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra 1951’de İstanbul Konservatuarı’ndan mezun oldu.

1961’den bu yana Ermenistan Devleti Akademik Korosu’nun baş orkestra şefi ve sanat yönetmenliği görevini yürüten Çekiçyan, Ermenistan Devlet Korosu ile birlikte, içinde Londra, Paris, New York ve Moskova’nın da bulunduğu, dünyanın 178 kültürel merkezinde konserler verdi. Ohannes Çekiçyan, aralarında Rusya Devlet Senfoni ve St. Petersburg Devlet Senfoni Orkestraları’nın yer aldığı 56 senfoni orkestrasının şefliğini yürüttü.

Ermenistan ve Rusya hükümetleri tarafından birçok onur ödülüne layık görülen Çekiçyan, aynı zamanda uluslararası bir akademi olan IAELPS’ın akademisyen olarak üyesi.

Le Figaro Gazetesi de Ohannes Çekiçyan’ın performansını değerlendirirken: “Ohannes Çekçiyan parıldayan bir insan. Orkestrayı yönetirken sahip olduğu jestler mükemmel bir otoritenin simgesi. Hepimiz estetiğin ve tekniğin şaşırtıcı uyumunu keşfeder olduk. Sesler birbiri ardına kıvrılıp ahenge kavuştu. Seslerin dansına, sıçrayısına, hecelerin bir elastik gibi tutulup usulca havaya atılmasına Avrupa’da ilk defa şahit olduk. Bu ancak bir kültürün kolektif bir çalışma sonucu emekle ve mükemmellikle hazırlanmış bir hazinesi olarak yorumlanır” ifadesine yer verdi.

27 farklı dilde eserler

1936’da kurulan koronun şefliğini 1961’den bu yana Ohannes Çekiçyan yürütüyor. Ohannes Çekiçyan yönetimindeki 56 dünya senfoni orkestrasının eşlik ettiği koronun repertuarında 27 farklı dilden eserler yer alıyor.

Ermeni bestecilerin eserleri ve Ermenice ilahilerin yanı sıra koro, Bach, Haendel, Mozart, Verdi, Beethoven, Çaykovski, Borodin, Rossini, Wagner, Schubert, Bellini, Berlioz, Gounod, Faure, Smetana, Mendelson ve Gershwin gibi bestecilerin de parçalarını seslendiriyor.

Yüksek profesyonellik nedeniyle orkestra ‘Akademik’ olma ünvanına layık görüldü. Orkestra, Paris Akademi tarafından verilen Grand Prix Ödülü’nün de sahibi. (BB)

Yorumlar kapatıldı.