İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Neve Şalom resmi törenle açıldı

NTV-MSNBC VE AJANSLAR

11 Ekim 2004— Neve Şalom Sinagogu’nun açılışına Fener Rum Patriği Bartholomeos, Kültür Bakanı Erkan Mumcu, AKP’li milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı. Başbakan Erdoğan, açılış için bir mesaj gönderdi.

Terör saldırıları sonrası onarılarak 29 Temmuz’da ibadete açılan Neve Şalom Sinagogu’nun resmi açılışı, sinagogda beyaz giysili hazanların (dua okuyucuları) yerlerini almaları, bayram ve sevinçli günlerde çalınan “şofar” borusunun çalınmasıyla başladı.

SALDIRI LANETLENDİ

Hahambaşı İzak Haleva, törende yaptığı konuşmada, yarım asır boyunca Neve Şalom Sinagogu’nun 3. kez saldırıya uğradığını belirterek, sinagogun onarılarak yeniden resmen ibadete açılmasından büyük huzur duyduğunu kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu ise Türklerin 500 yıldan uzun zamandır Musevi cemaatiyle birlikte yaşadığını hatırlattı. Mumcu, geçmişte kalan bütün acıları unutarak insanların yüzünü barış ve esenliğe döndürmesi gerektiğine inandığını sözlerine ekledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise yaşam ve inancın en önemli insan haklarından olduğunu belirterek, masum insanların hayatlarına kastedilmesini lanetlediklerini kaydetti.

BAŞBAKAN’DAN AÇILIŞ MESAJI

Açılışa bir mesaj gönderen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sinagogun ibadete açılış törenine katılamadığı için üzüntü duyduğunu belirterek, Neve Şalom Sinagogu’nun yeniden açılmasını kutladı.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Bu arada, tören nedeniyle sinagogun bulunduğu Büyükhendek Caddesi çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, caddeye girişler kontrollü gerçekleştirildi. Törene katılanlar da girişte titiz bir aramadan geçirildi.

Yorumlar kapatıldı.