İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa´da Türkiye´nin AB üyeliği tartışmaları bitmiyor

Fransa’da iktidardaki Halk Hareketi Birliği’nin bazı milletvekilleri AB’nin Türkiye ile müzakere açılma kararını vermeden önce parlamentoda tartışılmasında ısrar ediyor.

Fransa’da yayımlanan Liberation gazetesi, iktidardaki Halk Hareketi Birliği’nden bir grup milletvekilinin, hükümetin görüşlerinin aksine AB’nin Türkiye ile müzakere açılma kararını vermeden önce parlamentoda tartışma açılmasında ısrarlı olduğunu yazdı.

Rafarrin de ‘tartışılsın’ diyor

‘Başbakan Jean-Pierre Raffarin’in, aralık ayında Brüksel’de yapılacak zirve sonrasında parlamentoda Türkiye konusunda tartışma açılmasını desteklediğini’ hatırlatan Liberation, ”UMP ile Fransa Demokrasi Birliği’nin, bu tartışmanın müzakere açılma kararından önce yapılması konusunda bastırdıklarını’ belirtti.

Başbakan’a yakın bir yetkilinin, ‘Türkiye meselesi Raffarin’i zehirlemeye devam ediyor’ şeklindeki açıklamasına yer veren Liberation, Türkiye konusunda ulusal parlamentoda tartışma açılmasının Sosyalist Parti’yi de ikiye böldüğüne değindi.

Liberation, Fransa’da AB anayasasına karşı çıkan Sosyalist Partisi’nden bir grup milletvekilinin, yine aynı şekilde Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin açılmasına da karşı çıktığını yazdı.

Fransızlar bir kaç sene sonra da olsa Türkiye’nin birliğe katılmasına karşı

Öte yandan Fransa’da düzenlenen bir kamuoyu araştırması, birkaç sene sonra olsa bile, sadece dört kişiden birisinin, Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdiğini ortaya koydu.

L’Express dergisinin pazartesi günü çıkacak sayısında yer alan araştırmada, Türkiye’nin birkaç yıl içinde gerçekleşebilecek AB üyeliğine destek veren Fransızların oranının yüzde 26 olduğu saptandı.

‘Fransızların yüzde 61’inin Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıktığı’ belirtilen araştırmada, ‘kararsızların oranının ise yüzde 13’te kaldığı’ kaydedildi.

“Fransa’da gerçekten bir karşı koyuş var”

Kamuoyu araştırmasını düzenleyen BVA Enstitüsü Başkanı Jerome Sainte-Marie, dergiye yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin AB üyeliği konusunda Fransa’da gerçekten bir karşı koyuş var. Bu hem bütün farklı siyasi partilerden, hem de toplumun farklı kesimlerinden geliyor” dedi.

Le Figaro gazetesi tarafından iki hafta önce düzenlenen bir kamuoyu araştırmasında ise, Fransızların yüzde 56’sının Türkiye’nin üyeliğine şimdi karşı olduğu, ancak yüzde 63’nün ilerde buna sıcak bakabileceğini ortaya koymuştu.

Bu arada, BVA’nin yine pazartesi günü yayınlanacak anketine göre, şu anda referandum düzenlenmesi halinde, Fransızların yüzde 62’si AB anayasasına ‘evet’ diyecek.

Araştırmaya katılanların yüzde 27’si ise şu anda AB anayasasının kabulü konusunda karasız olduğunu açıkladı.

Yorumlar kapatıldı.