Fransa’da, ‘Ermeni Davasını Savunma Komitesi’nin (CDCA), Türkiye’nin Paris Başkonsolosluğu aleyhine açtığı davanın ilk duruşması yarın yapılacak. İlk kez bir Türk diplomat, sözde soykırım iddiaları nedeniyle yargılanacak. Türkiye’nin, Paris’teki mahkemeye avukatlar aracılığıyla katılması bekleniyor.
CDCA, “Türkiye, internet sitesinde soykırımın inkâr edilmesine yönelik Fransız halkına yayın yapıyor” gerekçesiyle temmuz ayında Paris mahkemesine başvurarak, Türk Konsolosluğu’nun mahkûm olmasını ve internet sitesinin iptalini talep etmişti. Ermeni örgütünün başvurusunu kabul eden Fransız mahkemesi, Türkiye’nin Paris Başkonsolosluğu’na resmi tebligat gönderdi. Ankara’nın, bu durumun diplomatik dokunulmazlığa gireceği, dolayısıyla dava açılamayacağını Paris’e bildirmesi yeterli olmadı. Fransız Dışişleri Bakanlığı, buna ‘Fransa’da yargı bağımsızdır’ şeklinde bir cevap verdi.
Diplomatların çalışma şartlarını düzenleyen Viyana Konvansiyonu, bir ülkede görev yapan yabancı diplomatların dokunulmazlıklarını gözetmeyi ve ulusal mahkemeleri uluslararası yükümlülükler konusunda bilgilendirmeyi dışişleri bakanlıklarına yüklüyor.
Ermeniler, daha önce de ‘Ermeni soykırımını inkar ettiği’ gerekçesiyle ünlü tarihçi Bernard Lewis’i mahkemeye vermiş; fakat mahkeme, Lewis’i ‘Ermeni soykırımını reddettiği’ için değil, eserlerinde ‘Ermeni iddialarını yeterince yansıtmadığı için’ mahkum etmişti. CDCA’nın bu sefer açtığı davada Paris Başkonsolosu Aydın Sezgin’in diplomat olması nedeniyle Paris Mahkemesi’nin yetkisizlik kararı vermesi bekleniyor. Aksi halde, davanın son yıllarda düzelen Fransa-Türkiye ilişkilerini olumsuz etkileyebileceği bildiriliyor. 2001 yılında Fransa Parlamentosu’nun sözde Ermeni soykırımı yasasını kabul etmesi, Ankara-Paris ilişkilerine büyük darbe vurmuştu.
Ermenilerin hedefi ‘inkâra ceza’ yasası
Ermeniler, iktidardaki Halk Birliği Hareketi (UMP) milletvekili Philippe Pemezec ve Sosyalist Partili Didier Migaud tarafından hazırlanan sözde Ermeni soykırımını inkar edenleri cezalandırmayı öngören yasa tasarılarının meclis gündemine gelmesi için yoğun bir propaganda kampanyası yürütüyor. Migaud tarafından hazırlanan ve “Ermeni soykırımı tartışmalarının cezalandırılması” ismini taşıyan tasarı, sözde Ermeni soykırımını “insanlık adına işlenmiş suçlar” kapsamına alarak Ermenilere 1915 yılında soykırım yapılmadığını iddia eden kişi ve kurumları cezalandırmayı öngörüyor. Ermeniler, tasarıyı parlamentodan geçirerek, Fransız Parlamentosu’nun 2001 yılında kabul ettiği; ancak yaptırım gücü olmayan sözde Ermeni soykırımı yasasını işler hale getirmeyi amaçlıyor.
10.10.2004
Ali İhsan Aydın
Paris
Yorumlar kapatıldı.