İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’ye ‘yeşil ışık’

6 Ekim 2004 — Komisyon, müzakere için başlangıç tarihi vermedi. Komisyon raporu, Türkiye ile ilişkilerde 3 ayaklı bir stratejinin geliştirilmesini öneriyor.

İlerleme Raporu’nda, Türkiye ile tam üyelik müzarekelerine başlanması öngörülürken, demokratikleşme ve insan haklarında sorun yaşandığı takdirde üyeliğin askıya alınacağı belirtiliyor.

Türkiye’nin Kopenhag siyasi kriterlerini yeterli derecede yerine getirdiğine dikkat çeken Komisyon, bu çerçevede tam üyelik müzakerelerin başlamasını öneriyor. Türkiye’nin bugüne kadar yaptığı reformların da artık geriye dönüşü olmadığının ise Türkiye tarafından teyid edilmesi gerektiği belirtiliyor.
Müzakere nasıl bir mücadele?

Bununla birlikte, Türkiye ile ilişkilerde 3 ayaklı bir stratejinin geliştirilmesini öneren Komisyon raporu, birinci ayağını Türkiye’deki siyasi reformlara ayırıyor.

2005 yılının sonunda, Avrupa Komisyonu’nun Devlet ve Hükümet başkanlarına güncelleştirilmiş bir katılım ortaklığı belgesi sunacağını açıklayan rapor, bu sayede, reformlara ivme kazandırılacağını belirtiyor.

REFORMLAR UYGULANMALI

Stratejinin ikinci ayağı ise müzakere yöntemi ve kaidelerini belirliyor. Türkiye’nin hangi konu başlıkları müzakere edeceğini tespit etmek için hükümetlerarası konferansın toplanması gerektiğine dikkat çeken Komisyon, bir müzakere başlığının tamamlanması için Türkiye’nin muktesebatı ulusal yasaya çevirip, aynı zamanda uygulamış olması gerektiğinin altını çiziyor.

ASKIYA ALMA KARARI OY ÇOKLUĞU İLE

Türkiye’de insan hakları ve demokratikleşme konusunda bir sorun yaşandığı taktirde, müzakerelerin askıya alınabileceğine işaret eden Avrupa Komisyonu, bunun yöntemini de belirliyor.

Buna göre, Avrupa Komisyonu, Türkiye’de siyasi istikrarsızlık veya temel hak ve özgürlükler konusunda bir sorunla karşı karşıya kaldığını tespit ettiği andan itibaren, AB devlet ve hükümet başkanlarına müzakerelerin askıya alınmasını talep edebilir. AB Devlet ve Hükümet Başkanları da bu kararı nitelikli oy çoğunluğu ile almaları gerekiyor.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİYLE DİYALOG

Başta serbest dolaşım olmak üzere, müktesebatın uygulanması için uzun süreli geçiş dönemlerinin de öngörülmesi gerektiğini ifade eden rapor, stratejinin üçüncü ayağı olarak, sivil toplum kuruluşları ile yapılacak ortaklıklara ayırıyor.

Buna göre, AB üyeleri, Türk sivil toplum kuruluşları ile muntazam bir diyalog kurması gerektiğine dikkat çeken rapor, Türkiye’nin de AB’deki sivil toplum kuruluşları ile iletişim içerisinde olması gerektiğine vurgu yapıyor.

Raporda, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin ucunun açık olduğu, müzakerelerin ne zaman tamamlanacağı konusunda kesin bir tarih olmadığı da belirtildi.

Yorumlar kapatıldı.