İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Soykırımı tanımak önkoşul değil’

24 Eylül 2004— Filori, azınlıklarla ilgili bir soru üzerine, Türkiye’nin azınlık haklarının korunmasına yönelik büyük adımlar attığını ancak halen yerine getirmesi gerekenler olduğunu söyledi.

Jean Cristophe Filori, Türkiye’ye üye olabilmesi için Ermeni soykırımını tanıması yönünde bir şart konulup konulmayacağı yönündeki bir soru üzerine, konunun çok hassas olduğuna dikkat çekti ve bu konuda hüküm verecek kişilerin tarihçiler olduğunu belirtti. Filori, türkiye’nin önüne kesinlikle böyle bir önkoşul koymayacaklarının da altını çizdi.

Toplantıda “Türkiye’de sistematik işkence yok” saptamasının ne anlama geldiğini soran bir gazeteciyi, Filori’nin danışmanı yanıtladı. “Sistematik” kavramının, işkencenin devlet eliyle yapıldığı veya devlet tarafından cesaretlendirildiği anlamına geldiğini belirten danışman, Türk hükümetinin işkenceye karşı çok önemli adımlar attığını, 6 Ekim’de yayımlanacak ilerleme raporunda bu konuya önemli yer ayrılacağını belirtti.

Filori’nin danışmanı, yeni TCK’nın işkence ve kötü muameleye çok ciddi yaptırımlar getirdiğini, yargı reformunun kendileri için bu yüzden önemli olduğunu anımsattı.

Yorumlar kapatıldı.