İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeniler, ‘hayır’ kampanyasını Brüksel’e taşıdı

Avrupa Ermenileri Kongresi (AEK), ‘Türkiye’ye hayır’ kampanyasını Brüksel’e taşıdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kritik gezisine saatler kala yapılan toplantıya Avrupa basını yoğun ilgi gösterdi.

Avrupa Parlamentosu’nun iki üyesinin yanı sıra Hülya Engin isimli bir Türk de toplantıya konuşmacı olarak iştirak etti. Toplantının başlığının ‘Türkiye’nin AB Üyeliği Adaylığı’ olmasına rağmen, Türkiye’nin yakın tarihi ile ilgili çok sayıda konuşma yapılması toplantıyı yönetenlerin müdahelesine yol açtı. AEK’nin kaç Ermeni’yi temsil ettiği sorusunun ise toplantıyı düzenleyenlerden Nicolas Tavitian’ı sinirlendirdiği gözlendi. Sözde Ermeni soykırımının kabul edilmesinin Türkiye ile AB üyelik müzakerelerine başlanması için önşart haline getirilmesi gerektiğini iddia eden konuşmacılar Türkiye’nin Rum ve Süryani ‘soykırımları’ndan da sorumlu olduğunu savundu. AEK, 34 derneğin imzaladığı, Ermeni, Süryani ve Pontus Rum ‘soykırımlarının’ tanınmasının AB-Türkiye ilişkilerinin gelişimi için bir önşart olmasını talep eden bir bildiri yayınlayarak AB kurumları ile üye ülkelere gönderildiğini duyurdu. Bildiriye Hülya Engin’in temsil ettiği Türkiye Demokrasi ve İnsan Hakları Dayanışma Derneği’nin de imza atması dikkat çekti.

‘Kemalizm kurbanları günü’ teklifi

Toplantıda birbirinden ilginç teklifler de yapıldı. Michalis Charalambidis adlı bir Yunanlı, yüzyılın ikinci soykırımının Pontus Rum kıyımı olduğunu iddia etti. Nazizm ile Kemalizmi bir tutan Yunanlı konuşmacı, “Avrupa’da Nazi Kurbanları günü var. Kemalizm Kurbanları için de bir gün ilan edilmeli.” dedi. AP üyesi Hollandalı B. Belder ise Türkiye’de her şehre bir kilise açılması gerektiğini savunarak, Türkiye’nin ancak bu şekilde Hıristiyan azınlığına saygılı olduğunu ispatlayabileceğini iddia etti. AP’nin bir diğer üyesi Baroness Caroline Cox da Türkiye’nin sadece Ermeni değil, Rum ve Süryani ‘soykırımlarını’da kabul etmesi gerektiğini savundu.

Yorumlar kapatıldı.