İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KOÇARYAN-ALİYEV UZUN MÜZAKERESİ ESNASINDA EŞBAŞKANLAR NE YAPIYOR?

15 Eylülde Kazakistan’ın başkentinde Ermenistan ve Azerbaycan liderleri, BDT zirvesinin de vesilesiyle üçüncü kez yanyana geldiler. Daha baba Aliyev döneminde şekillenen gelenek gereği, düzenlenen herhangi bir uluslararası foruma Eğer Ermenistan ve Azerbaycan liderleri katılıyorlarsa, Karabağ sorununa ilişkin bu müzakere fırsatını da değerlendirmekteler.

Koçaryan ve Aliyev’in Astana’da gerçekleştirdikleri müzakere 3 ölçekte gerçekleşti. Başkanların ilk teması yaklaşık 2 saat sürdu, bunun ilk 15 dak. AGİK Minsk grubu eşbaşkanları nezdinde gerçekleşirken, ikinci buluşma Rusya devlet başkanının katılımıyla oldu ve 1.5 saatten fazla sürdü. Müzakereler daha sonra Yuri Merzlyakov, Stiven Mann ve Anri Jakolen katılımıyla devam etti.

Müzakerelere ilişkin en kıymetli bilgileri Ermenistan Devlet başkanı iletti ve sözlerinde “başarılarımızla övünemeyiz ama, başlıcası, müzakere süreci yapıcı şekilde devam ediyor. Bize miras kalan karmaşık sorunları rahat ve sabırlı şekilde değerlendirebilecek durumdayız ve çözme düşüncesindeyiz” dedi.

Müzakelere ilişkin olarak en dikkat çekici açıklamayı Yuri Merzlyakov yapmıştı. Azerbaycan haber organları Merzlyakov’un, iki ülke devlet başkanlarının, Prag’da Oskanyan-Mamedyarov buluşması esnasında tartışılan Karabağ etrafındaki bölgenin boşaltılması ve mültecilerin geri dönüşüne ilişkin meseleleri tartıştıklarını iddia etmekteydiler. Merzlyakov’la AZG gazetesi muhabiri olarak konuşmam esnasında, söze Azeri gazeteciler de karıştılar. Durumdan memnun olmayan Rus eşbaşkan, Azerbaycanlı gazetecilerin kendisiyle röportaj yaptıklarını ancak gazetelerde açıklamaları kendi istedikleri şekilde yansıttıklarını da ifade etti.

Amerikalı ve Fransız eşbaşkanlar müzakerelere ilişki fazla açıklamada bulunmazken, Astana’ya brüksel’den gelen Azerbaycan Dışişleri Bakanı Mamedyarov’un yüzünde, Bakü’de düzenlenecek “En iyi ortak çaba-2004” tatbikatının NATO tarafından iptal edilerek Azerbaycan’ın cezalandırılmasının izleri görünmüyordu.

Gece yarısı sonrası biten Koçaryan-Aliyev buluşması, tarafların müzakeelere devam edeceklerine ilişkin açıklamayla son buldu.

Tatul Akobyan /kısaltıldı/

Yorumlar kapatıldı.