İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

BÜYÜK HAYIRSEVER: JERARD KAFESCYAN

Büyük hayırsever Jearad Kafescyan, mütevazi kişiliğiyle, insani karaketeriyle dikkati çeken bir insan. Oldukça zor koşullarda elde ettiği zenginliği bireyi için değil, toplum yararına, Ermenilik ve Ermenistan’ın refahı için harcamakta Kafescyan.

New York Brooklyne’de doğan, Soykırım yıllarında Sıvas’dan Amerika’ya göç etmiş levon ve Nora Kafescyanların ailesinde doğdu. Babası oğluna psikolojisi bozulmasın diye Soykırımla ilgili şeyleri genellikle anlatmaktan kaçınırken, büyüyen evlat hukuk eğitimi gördü ve hayata gerçek bir Ermeni ve vatansaver olarak atılıp, halkının yaşadığı acıları herzaman derinen hissetti. Paranın sadece bireyin refahına deği, ana milletine de faydalı olmada maksimum olanakları sağladığı bilinciyle Kafescyan servetini vatınının milletinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere artırmakta. Kendi yaptıkları hakkında genellikle konuşmaktan hoşlanmayan Kafescyan, Amerikan Ermeni Kongresi’nin aktivistlerinden olup Washington’da Beyaz saray yakınlarında Soykırım Müzesi binası için 20 milyon dolar bağışladı ve Müze organizasyon çalışmalarına başkanlık etmekte.

Gene Soykırımdan kurtulmuş büyük ressam Arşil Gorki’nin eserlerine yönelik zaafı olan ve özel kolleksiyonunda birçok eserini saklayan Kafescyan, bunun dışında uluslararsı üne sahip sanatçıların cam eserlerini de kendi kolleksiyonunda bulundurmakta. Birleşik Devletler Hükümeti’nin bu kolleksiyonun ABD’de bir müzede sergileme yönünde büyük miktarlar teklif etmesine rağmen kafescyan bu teklifleri reddederek, cam eserleri son durağının Ermenistan olamsına karar verdi. Bunun için de Erivan’da bulunan “Kaskat” kompleksini tekrar işlerliğe kavuşturmak için 25 milyon dolar tahsis etti.

Başkaları gibi, Ermenistan’da iş yapmak için daha iyi zamanları beklemiyen Kafescyan, Erivan’da kurmakta olduğu “Solaren” firması aracılığıyla rüzgar enerjisi üzerine çalışmalar yürütmekte. Güneş kollektörleri, hidrojen enerji kaynaklarından faydalanmak üzere “H 2 Economy” firmasını da kurmuş olan Kafescyan, Ermenistan’da bağımsız sivil toplumun gelişmesi için bağımsız medyaya verdiği önemde ötürü “Armenia TV”nin ortaklarından bir haline geldi ve bu TV’yi teknik anlamda zenginleştirmeye devam etmekte.

Rafik Hovannisyan

Yorumlar kapatıldı.