Ankara
AA
3 Eylül 2004 — Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı ise, yabancıların Türkiye’de taşınmaz mal edinmesinin çok açık ve net şekilde izlendiğini vurgularken, “Bu iş başıboş değil” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, yabancıların son dönemde Türkiye’de çok büyük araziler satın aldığını bildirerek, “Ülke toprakları ayağımızın altından kaymaktadır” dedi. Koç, bir grup milletvekili ile birlikte Parlamento’da düzenlediği basın toplantısında, Ulusal Kurtuluş Savaşı’ndan sonra 1984 yılına kadar ülke topraklarının yabancılara satışına izin verilmediğini anımsattı.
Geçen yıl da “Karşılıklılık olmak ve yasal sınırlamalara uymak” kaydıyla yabancı uyruklu gerçek kişilerle ticari şirketlere Türkiye’de mülk edinme hakkı tanındığını belirten Koç, CHP’nin bunun iptali için de Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğunu anlattı.
“KİMSE BİZİM KADAR CÖMERT DEĞİL”
CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç da basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Bir yılda vatan topraklarından 277 bin dekarlık kısmı elden çıktı” dedi. Kılıç, bu miktarın sadece gerçek kişilerin aldığı bölüm olduğunu da belirtti.
Kars Milletvekili Selami Yiğit de Suriye vatandaşlarının sınır bölgesinden, Yunan vatandaşlarının da Ege Bölgesi ve Trakya’dan büyük topraklar aldıklarını belirterek, “Hiçbir ülke bizim kadar cömert değil” dedi.
“HER İSTEYEN ALAMIYOR”
Öte yandan, Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, yabancıların Türkiye’de taşınmaz mal edinmesinin çok açık ve net şekilde izlendiğini vurgularken, “Bu iş başıboş değil” dedi. Adlı, son zamanlarda basında yer alan yabancıların Türkiye’de gayrimenkul edinmesine ilişkin haberlere açıklık getirmek amacıyla, Genel Müdürlük binasında bir basın toplantısı düzenledi.
Türkiye’de her isteyen kişinin istediği yerde, istediği şekilde gayrimenkul alamadığına işaret eden Adlı, “Bu iş çok titiz şekilde, hem hükümet hem ilgili kuruluşlar tarafından koordinasyonlu ve sağlıklı şekilde izlenip, değerlendiriliyor” diye konuştu.
KİM NE KADAR MAL EDİNDİ?
2644 sayılı Tapu Kanunu’nun yürürlükte olduğu 1934 tarihinden Temmuz 2003 tarihine kadar, toplam 58 ülkenin 38 bin 229 vatandaşı tarafından, 37 bin 336 adet taşınmaz mal edinildiğini anlatan Adlı, yabancı gerçek kişiler tarafından edinilen taşınmaz malların toplam alanının ise 265 bin 872 dönüm olduğunu, bu alanın büyük kısmının da Suriye uyrukluların Hatay, Gaziantep, Kilis bölgelerindeki taşınmaz malları olduğunu belirtti.
Yasa değişikliliğinin yürürlüğe girdiği 19 Temmuz 2003 tarihinden günümüze kadar da, toplam 48 ülkenin 7 bin 138 vatandaşı tarafından 6 bin 80 adet taşınmaz mal edinildiğini kaydeden Adlı, bunun 5 bin 713’ünün satış, 445’inin ise intikal ve miras gibi farklı nedenlerle edinilen malları olduğunu söyledi.
İNGİLTERE BAŞI ÇEKİYOR
Kanun değişikliği yürürlüğe girmeden önceki dönemde, Türkiye’de en fazla taşınmaz mal edinen 10 ülkenin başında 12 bin 355 adet taşınmaz mal ile Yunanistan’ın bulunduğunu belirten Adlı, bunların yaklaşık 11 bininin Türk kökenli Yunan uyruklu vatandaşlara ait olduğunu bildirdi.
Toplam 9 bin 709 taşınmaz ile ikinci sırada bulunan Almanya’yı ise 4 bin 573 adet taşınmaz ile Suriye’nin izlediğini anlatan Adlı, 2003 yılından önceki dönemde en çok taşınmaz mal edinilen illerin başında ise 9 bin 49 gayrimenkul ile İstanbul, 5 bin 562 adet taşınmaz ile de Antalya olduğunu kaydetti.
Adlı, yasa değişikliğinin yürürlüğe girdiği 2003 tarihinden itibaren de, Türkiye’de en fazla taşınmaz mal edinen ülkelerin başında 2 bin 402 adet taşınmaz ile İngiltere, bin 428 adet taşınmaz ile Almanya, 482 adet taşınmaz ile de Hollanda’nın bulunduğunu, en çok taşınmaz edinilen illerin başında ise Antalya, Muğla ve Aydın’ın geldiğini söyledi.
Yorumlar kapatıldı.