İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Pera’da festival zamanı

2 Eylül 2004 — İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Akbank Kültür Sanat Merkezi ve Beyoğlu Gazetesi’nin yanı sıra, Beyoğlu’nun çeşitli kültür merkezleri ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile, Vecdi Sayar’ın Genel Sanat Yönetmenliği ve Özdem Petek’in Koordinatörlüğünde düzenlenecek Festivalde yer alan etkinliklerin büyük bölümü ücretsiz sunulacak.

Beyoğlu’nun kültürel yaşamında katılımcılığı özendirerek, bir sinerji yaratmayı hedefleyen festivalin programında, Türkiye, Fransa, Yunanistan, Romanya, İsrail, İtalya ve Rusya’dan sanatçılar yer alıyor.

Festival süresince, İstanbul Devlet Tiyatrosu Taksim Sahnesi, AKM, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Taksim Galerisi, Akbank Kültür Sanat Merkezi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Atatürk Kitaplığı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere kampüsü, İstiklal caddesi, Talimhane, Fransız Sokağı, Santa Maria Kilisesi merdivenleri, Schneidertempel Sanat Galerisi, Yeşilçam Sineması, Beyoğlu Sineması, Taksim Gezi Oteli, Kumsaati, Aksam Sefası, Passage Markiz, Tünel KV, Gramofon, Galata Kulesi önü, Okmeydanı Fatma Girik Parkı, Sütlüce Semt Konağı, Hacıahmet kahvesi, Kasımpaşa Hasanpaşa Parkı gibi çeşitli mekanlarda sergi, konser, dans gösterisi ve söyleşiler yer alacak; Beyoğlu ve Galata kültür turları düzenlenecek.

Festival, 2 Eylül Perşembe günü Fransa’dan gelen “Le Bus Rouge” adlı orkestranın İstiklal caddesindeki geçidi ve Acco Tiyatro Topluluğu’nun Tünel’de “Dua” adlı performansları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası ve Yunan’lı sanatçı Nicos’un yer alacağı Talimhane’deki açılış konseri ile başlayacak.”Mediterraneo” adlı CD’si ile ülkemizde de tanınan Nicos ve grubu Akdeniz ezgileri seslendirecek.

Pera Festivali programında, Çetin Altan, Ara Güler, Nedim Gürsel, Bülent Erkmen – Semih Sökmen, Cemal Ünlü, Aydın Boysan, Ahmet Ümit, Cengiz Bektaş, Tunca Aslan söyleşileri, İstanbul Kent Orkestrası, Borusan Quartet, Florin Galati, Carlo Domeniconi, Graf Mourja, Şirin Pancaroğlu ve Ayşe Sezerman, Uğur Akyürek, Saki Çimen, Elif Burgaz, Ali Erenus, Engin Gürkey Vurmalı Çalgılar Topluluğu, Nejat Yavaşoğulları ve Sina Koloğlu’nun, Sumru Ağıryürüyen, Cüneyt Duru, Hakan Milli ve Ozan Emrah Aksoy’dan oluşan Pervane Grubu’nun, Üç Deniz Topluluğu’nun konserleri, Gülcan Altan -Peyda Yurtsever’in “Bir Toprakta İki Nefes” adlı dinletileri, Ahmet Dündar’ın tango gösterisi yer alıyor.

4 ve 5 Eylül’de AKM’de Türk Rus Kültür Derneği’nin ülkemize getirdiği “Berioska Müzik ve Dans Topluluğu”nun gösterileri var. 9 Eylül’de ise, biri İsrailli, diğeri Rus iki dansçı ise “Morena – Amoora” adını taşıyan ve doğu dansları ile flamenko’nun dialoğunu içeren gösterilerini Devlet Tiyatrosu Taksim Sahnesi’nde sunacaklar. Festival çerçevesinde altı gün “Beyoğlu Semtlerinde Sanat” başlığı altında etkinlikler Beyoğlu’nun farklı semtlerine taşınacak. Bu etkinliklere her gün müzisyen, oyuncu, şair, yazar ve çizerler katılacak. Beyoğlu semtlerindeki “Buluşma”lara Orhan Alkaya, Mehmet Esen, Tan Oral, Tolga Sağ, Okay Temiz, Cezmi Ersöz, Adnan Özyalçıner, İzel Rozental, Sennur Sezer, Mehtap Yücel, Celal Başlangıç, Bilgesu Erenus, Metin Kaygalak, Kamil Masaracı, Vedat Sakman, Selçuk Yöntem, Ayşegül Aldinç, Duygu Asena, Yasemin Göksu, Sezai Sarıoğlu, Nilüfer Açıkalın, Engin Arslan, Mahir Günşıray, Ekrem Ataer, Nevzat Çelik, Ayla Algan, Ataol Behramoğlu, Haluk Çetin, Pınar Kür, Işıl Özgentürk ve Penguen çizerlerinin de aralarında yer aldığı çok sayıda sanatçı katılıyor.

Afiş karikatürünü Behiç Ak’ın yaptığı PERA FESTİVALİ’nin tüm sanat dallarını içeren zengin programı içinde bir de çocuk oyunu var. Nesrin Kazankaya’nın yazıp yönettiği ve Pera Güzel Sanatlar Tiyatro Topluluğu’nun oynadığı “Sihirli Kitap”, Pazar günü Cihangir Parkı’nda sunulacak. Ayrıca beş gün süresince Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde Beyoğlu’nun çevre semtlerinin çocuklarına “Kuşlar” adlı film gösterilecek.

Festival çerçevesinde, Avusturyalı sanatçılar Gerald N. Kurdoğlu ve Bernhard Bauer’in “Su” temalı sergisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin “İstanbul kartpostalları” sergisi, Ömer Orhun’un “Beyoğlu Fotoğrafları” sergisi, Karikatürcüler Derneği’nin “Dünden Bugüne Beyoğlu Karikatürleri” sergisi, Kamil Masaracı ve Semih Poroy’un karikatür sergileri, Beyoğlu belgeselleri, sualtı fotoğrafları ve filmleri yer alıyor. Yeşilçam Sineması’ndaki “Türkiyeden Bağımsız Sinema Sesleri” başlıklı toplu gösteride ise, Nuri Bilge Ceylan, Zeki Demirkubuz, Reis Çelik, Semih Kaplanoğlu, Ömer Kavur, Derviş Zaim, Kazım Öz, Yüksel Yavuz gibi bağımsız sinemacılarımızın yapıtları gösterilecek.

“PERA FEST 2004” çerçevesinde, 3 Eylül’de Ragıp Duran, Ercan Karakaş, Vasıf Kortun ve Vecdi Sayar’ın katılacakları “Avrupa Birliği, Yerel Yönetimler ve Kültür” konulu bir panel ve 10 Eylül’de “Beyoğlu’nda Kültür Varlıklarının Korunması” konulu bir toplantı düzenlenecek. Ayrıca, ölüm yıldönümleri festival tarihlerine rastlayan Yılmaz Güney, Erkan Yücel, Azra Erhat ve mimar Sedat Hakkı Eldem için anma toplantıları gerçekleştirilecek. Asmalımescit’in ünlü meyhanesi Refik’in sahibi ve meyhanenin gedikli müşterilerinin katılacağı bir söyleşi de festival programında yer alıyor.

“PERA FEST 2004”ün katılımcıları arasında Beyoğlu Platformu, Borusan Kültür Sanat Merkezi, İsrail Başkonsolosluğu, Marmara Sualtı Görüntüleme Festivali, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, PEN Türkiye Merkezi, PERA Güzel Sanatlar, Fotoğraf Vakfı, Karikatürcüler Derneği, Kısa Filmciler Derneği, Güney Vakfı, Ruhi Su Vakfı, PEN Türkiye Merkezi, TYS, ÇASOD, SODEV, Fest Travel, Galata Rotary Kulüp, The Madison Hotel, Commodore Tour, Açık Radyo, İstanbul.com, Can Yayınları, Doğan Kitap gibi kuruluşlar ile Ayaspaşa Derneği, Cihangir Güzelleştirme Derneği, Galata Derneği gibi semt dernekleri yer alıyor.

(İletişim : 0 212 245 79 84 / 0532 277 74 38)

Yorumlar kapatıldı.