25 Ağustos 2004— 127 yıl boyunca din eğitimi veren okul, 1971 yılında kapatılmıştı. Ruhban Okulu sorunu, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinde tekrar önem kazandı.
Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi, Ortodokslar arasında teolojik konular, kurallar ve ibadet şekli açısından birlik sağlamak amacıyla 1 Ekim 1844 tarihinde Patrikhane’ye bağlı olarak Heybeliada Ruhban Okulu’nu öğretime açtı. Okul 127 yılda 930 mezun verdi.
Türkiye Cumhuriyeti, 1950 yılında Ruhban Okulu’na yabancı öğrenci alınmasına da izin verdi. Ancak bu uygulama 1964 yılına kadar sürdürüldü. “İyi niyetin istismar edildiği gerekçesiyle” yabancı öğrenci uygulamasından vazgeçildi. 127 yıl boyunca Patrikhane’nin kendisine tahsis ettiği ödenekle yaşatılan Heybeliada Ruhban Okulu, Anayasa Mahkemesi’nin “Özel Yüksek Okulların Devletleştirilmesi” şeklinde ortaya çıkan yasal uygulama hakkındaki 12 Ocak 1971 tarihli kararından sonra kapatıldı. O günden bu yanada tartışmalar hiç bitmedi.
1 Şubat 1992’de Yunanistan Başbakanı, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması için Türkiye’den talepte bulundu. Patrik Bartholomeos da zaman zaman aynı talebi dile getirdi. Okulun açılması için ABD’den de zaman zaman istekler geldi. Ancak okulun tekrar açılabilmesi için Anayasa’da değişiklik yapılması gerekiyor.
Bugün Dışişleri ve Milli Eğitim Bakanlığı, Ruhban Okulu’nun açılabilmesi için yasal değişiklik konusunda çalışmalar yürütüyor. Milli Eğitim Bakanlığı, bu amaçla hazırlanmakta olan tasarı için 7 Haziran 2004’te, mevcut yasal koşullar çerçevesinde Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasına olanak görmediğini bildirmişti.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Dışişleri Bakanlığı’na iletilen yazıda Ruhban Okulu’nun açılması için Yüksek Öğrenim Yasası’nda değişiklik yapılması gerektiği ifade edilmişti. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, konuyla ilgili geçen Haziran ayında bir açıklama yapmış ve “Ruhban Okulu’nun herhangi bir üniversiteye veya İlahiyat Fakültesine bağlanmasının söz konusu olamayacağını” söylemişti. Teziç, okulun ancak bir vakıf bünyesinde ya da Patrikhane’ye bağlı olarak açılması gerektiğini vurgulamıştı.
Hükümet, Ruhban Okulu’nun tekrar açılabilmesi için bir vakıf çatısı altında yer alması formülü de ayrıca değerlendiriliyor.
Yorumlar kapatıldı.