Kürşat Akyol
İstanbul
Milli Güvenlik Kurulu’nun bugünkü olağanüstü toplantısında, 33 yıldır kapalı olan Fener Rum Patrikhanesine bağlı Heybeliada Ruhban Okulu’nun özel gündem maddesi olarak ele alınması bekleniyor.
Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin, okulun yeniden açılmasıyla ilgili çalışmasını MGK gündemine sunması ve burada yapılacak tartışmalardan sonra nihai kararın alınması gündemde.
Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden üyelik için müzakere tarihi alma beklentisi açısından önemli.
Ankara, Aralık ayında yapılacak liderler zirvesinden müzakere tarihinin çıkması beklentisi içinde. Bu nedenle, 6 Ekim tarihinde açıklanacak son İlerleme Raporu öncesinde eksiklikleri tamamlama çabasında. MGK’nın bugünkü toplantısı, İlerleme Raporu öncesindeki olağan son toplantı.
Heybeliada Ruhban Okulu, 1971 yılında Anayasa Mahkemesi’nin yüksek öğretim kurumlarının yalnızca devlet tarafından açılıp işletilebileceği kararından sonra, Fener Rum Patrikhanesi’nin bir devlet üniversitesine bağlanmayı reddetmesi üzerine kapanmıştı.
Mevcut yasalar, halen bağımsız bir okula izin vermiyor. Bu nedenle, hükümet, Ruhban Okulu’nun yeniden açılması için bir formül arayışında.
Önerilerden biri, Ruhban Okulu’nun, bir üniversitenin ilahiyat fakültesine bağlanması. Ancak bu formüle, hem Yüksek Öğretim Kurulu, hem de Patrikhane karşı çıkıyor.
YÖK’ün gerekçesi, kılık-kıyafet yönetmeliği. Ruhban Okulu’nda yetişecek din adamlarının kıyafetleri YÖK Yasası’na aykırı.
Patrikhane ise, Ruhban Okulu’nun YÖK denetimi altına girmesini reddederek, Lozan Anlaşması’nın azınlıklara okul açma hakkı verdiğine atıfta bulunuyor.
Bugünkü MGK toplantısında bir formül benimsenmesi durumunda, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması için yapılması gereken yasal düzenlemenin İlerleme Raporu öncesinde tamamlanması da mümkün gözüküyor.
AKP Merkez Yönetim Kurulu, dün, Meclis’i 14 Eylül’de olağanüstü toplantıya çağırma kararı almıştı. Değişmesi beklenen Türk Ceza Kanunu’nu görüşmek üzere toplanması beklenen Meclis’te, Ruhban Okulu’yla ilgili yasal düzenleme de gündeme gelebilir.
Bugünkü MGK toplantısının bir başka özelliği de, asker MGK Genel Sekreteri’nin katılacağı son toplantı olması. AB reformları çerçevesinde, MGK Genel Sekreterliği’ne bir sivilin getirilmesine karar verilmişti.
MGK Genel Sekreteri Orgeneral Şükrü Sarıışık’ın görev süresi, 30 Ağustos’ta doluyor. Yerine, Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Yiğit Alpagon getirilmişti.
30 Ağustos’ta emekli olacak Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman ile Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur da, son kez MGK toplantısına katılıyor.
Yorumlar kapatıldı.