Suriye’nin Şam’dan sonra ikinci büyük şehri Halep’te, Türk müziği oldukça revaçta.
Suriye’nin Türkçe müzik albümü satan tek müzik marketi de Halep’te, bir Ermeni Mahallesi olan Süleymaniye’de ‘Savt-ul Süleymaniye/Süleymaniye’nin Sesi’ adıyla 1976’dan bu yana hizmet veriyor. Süleymaniye Mahallesi’nin, Türkmen mahallelerine göre daha modern ve temiz caddelerinde dolaşırken, vitrini Tarkan, Sibel Can, Nazan Öncel gibi sanatçıların posterleriyle donatılmış bir müzik-market dikkatimizi çekiyor. Türkmen mihmandarım Fâdi, tahmin yürütüyor; “Sahibi Türkmen, Kilis’e yakın köylerden birinden olmalı.” İçeri giriyoruz; duvarları tavana kadar kaset ve CD’lerle örülmüş küçük bir müzik-market… Ne ararsanız var; Gülden Karaböcek, Zeki Müren, Emel Sayın, Ümit Besen, Müslüm Gürses, Candan Erçetin, Tarkan, Davut Güloğlu… Marketin sahibi, karşısında Türkiye Türkçesi konuşan birini görmekten memnun olmakla birlikte biraz tedirgin duruyor. Nedeni sonradan anlaşılıyor, çaylar gelip sohbet koyulaştıktan sonra…
Halep’te bir korsan kasetçi
Sadece Suriye’nin değil, civardaki Arap ülkelerinin tek Türkçe müzik albümü satıcısı, bu işi korsan yapıyor. “Türkiye’de piyasaya çıkan bir müzik albümü, otobüs şoförleri aracılığıyla ertesi gün benim elime ulaşır. Her CD’den birer tane getirirler; ama ben onu 100 adet çoğaltırım.” İsmini vermek istemeyen satıcı, çoğaltma işlemini özenle yaptığını ve kaliteli CD ve kasetler kullandığını da söyleme gereği hissediyor. Ona göre korsan dönemi fazla uzun sürmeyecek. Suriye ile Türkiye arasındaki yakınlaşma böyle hızlı ilerlerse birkaç aya kalmaz bir Türk müzik firması Suriye’de temsilcilik açabilir. Türkmen satıcı; “Bandrolsüz satış yasağı gelirse biz de bandrollü satmaya başlarız. Bizimki baba mesleği, bırakmaya niyetimiz yok.” diyor. ‘Savt-ul Süleymaniye’nin sahibi, albüm konusundaki zenginliğini ispatlamak istercesine, ‘Ne istiyorsunuz, hadi söyleyin, hemen vereyim?’ diyor. Çekmecelerde, Zeki Müren’in, Neşe Karaböcek’in, Emel Sayın’ın şimdiye kadar çıkardığı bütün albümler mevcut. Sadece albümler değil, film müziği CD’leri ve sanatçıların dev posterleri de…
Türkiye’yi saran furyalar, üç beş güne kalmadan sınırı aşıp Halep’e varıyor. Kurtlar Vadisi’nin film müziği bir dönem iyi satılıyormuş; ama şimdi Yalın’ın Zalim şarkısı moda… Türkiye’deki akımlardan bu kadar çabuk haberdar olmalarında Türk kanallarının etkisi büyük. Halep’te sadece Türkmenler değil, Ermeniler de Türk televizyonlarının takipçisi. Peki, farklı milletlerin ve dinlerin bir arada yaşadığı bu kadim şehirde kim hangi şarkıyı dinliyor? Savt-ul Süleymaniye’nin en sadık müşterileri Ermeniler… Türkmen satıcı, ‘Aslında beni pek sevmezler; ama Türkçe müzik bulabilecekleri başka bir yer yok.’ diyor. Ermeni gençlerin gözdesi Tarkan, orta yaşlılar ise Coşkun Sabah, Adnan Şenses ve Orhan Gencebay dinliyor. Halepli Türkmenler, tercihlerini Hakkı Bulut, Ceylan ve Emrah’tan yana kullanırken Araplar, Mahsun Kırmızıgül, Küçük İbo ve Sibel Can’da karar kılıyor. Ermenilerin, Türkmenlerin ve Arapların beğenileri İbrahim Tatlıses’te birleşiyor. Türkmen arkadaşım Fâdi, ‘Düşünebiliyor musun, İbrahim Tatlıses burada konser verdi, sonra bizim mahalleye uğradı, o gün yer yerinden oynadı.’ diyor.
Savt-ul Süleymaniye, Arap şarkıcıların da sık sık uğradığı bir mekan. İki gün önce, Lübnanlı şarkıcı İyad Sakar arayıp Serdar Ortaç’ın son albümünün Beyrut’a gönderilmesini istemiş. Onun gibi birçok Arap sanatçı, Türk müzik albümlerinden sevdikleri şarkıları Arapça’ya çeviriyor. Türkmen satıcının önünde bir sipariş listesi var. Amerika’daki kızını ziyarete gidecek olan bir Ermeni, 23 tane Türkçe müzik albümü sipariş etmiş. Ermeni mahallesinde Türkçe müzik furyası estiren Türkmen, ‘İşim çok, şimdi bunları kopyalayıp paket yapmalıyım.’ diyor.
15.08.2004
ÜLKÜ ÖZEL AKAGÜNDÜZ
Halep
Yorumlar kapatıldı.