İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Atina Olimpiyatları´na Görkemli Açılış

Atina’da yapılan 28’inci yaz olimpiyatlarının açılışı için başkentin dışındaki Olimpiyat Stadı’nda görkemli bir tören düzenlendi.

Açılış töreniyle olimpiyatlar, yaklaşık bir asır sonra anavatanına geri döndü. İlk modern olimpiyatlar 1896 yılında Atina’da yapılmıştı.

2004 olimpiyatlarına 200’den fazla ülkeden yaklaşık sekiz bin sporcu katılıyor.

Tören, Yunanistan Cumhurbaşkanı Kostis Stefanopulos, Yunan Olimpiyat Komitesi Başkanı Angelopulos Daskalaki ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Jacques Rogge’nın konukları selamlamasıyla başladı.

Beş kıtayı simgeleyen olimpiyat halkaları, Olimpiyat Stadı’nın ortasındaki yapay gölün içinden çıktıktan sonra alevler içinde kalırken, insanlığın gelişimi ve Yunan uygarlığının anlatıldığı gösteri büyük ilgi topladı.

Açılış töreni baştan sonra bir renk cümbüşü halinde geçti.

Daha sonra olimpiyatlara katılan kafilelerin geçişi başladı. Geçitte Türkiye bayrağını milli yelkenci Ali Enver Adakan taşıdı.

Törenlere, aralarında Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu birçok ülkenin devlet ve hükümet başkanları da katıldı.

Yunan hükümetinin resmi konukları korumak için bir milyar dolardan fazla para harcadığı belirtildi.

Tören olimpiyat meşalesinin yakılmasıyla sona erdi.

Olimpiyat meşalesini Yunanistan’ın en büyük madalya umudu olan 200 metre şampiyonu Konstantin Kenteris’in yakması planlanmıştı.

Ancak Kenteris’in dün yaptırması gereken doping testine gelmeyince bu görevi Yunanlı eski rüzgar sörfü şampiyonlarından Nikos Kaklamanakis üstlendi.

Olimpiyatlar 16 gün sürecek ve 29 Ağustos’ta noktalanacak.

Kaynak : BBC Türkçe

14 Ağustos 2004 02:24

Yorumlar kapatıldı.