Adı : SON ERMENİ Yazarı : Peter Najarian İngilizceden çeviren : Ece Eroğlu Türü : Roman Fiyatı : 10.000.000 TL. Kâğıt cinsi : Norbook Super, 70 gr. Sayfa adedi ve boyut : 200 – 13x19.5 cm Isbnumarası : 975-7265-66-7
Aras Yayıncılık, diasporada yaşayan Ermeni yazarların son dönemdeki en önemli temsilcilerinden biri olan Peter Najarian’ın ilk romanını Türkçe okurlarla buluşturdu. İlk kez 1971 yılında Pantheon Books tarafından yayımlanan ve Voyages (Yolculuklar) özgün adını taşıyan eseri Türkçeye Ece Eroğlu çevirdi.
Son Ermeni’de Najarian, kimliğinin ve kaybettiği babasının izlerini ararken Anadolu göçmeni ailesinin geçmişiyle hesaplaşan, içindeki huzursuzluğun ve doğduğu yer olan Amerika’ya karşı hissettiği yabancılığın nedenlerini bulmaya çalışan bir Ermeni gencinin isyanını dile getirdi. Yazar romanda, aile, aidiyet, kimlik kavramları üzerine sorular sorarken, bir yandan da, yoğun ve ince bir dille işlediği karakterler ve diyaloglar aracılığıyla bir halkın geçmişinin sonraki kuşakların yaşamı üzerindeki etkisini büyüteç altına aldı. Romanın baş karakteri Aram geçmişin izlerini benliklerinde taşıyan anne ve babasıyla ve onların hikâyeleriyle daima ilişki halindedir. Aile geçmişini sürekli olarak sorgular; geçmiş bir şekilde onun da içinde yaşamaktadır. Ancak o, çeşitli tereddütler, bunalımlar, sıkıntılar yaşayıp kendi kimliğini oluşturma yolunda yalpalasa da, geçmişi sürekli olarak yeniden yaşamanın hayatını giderek zorlaştıran etkisinin farkına varır ve ailesinin yazgısının kendi hayatıyla birlikte değişebileceğine dair bir umuda sımsıkı sarılır.
Najarian, Adanalı bir anne ve Diyarbakırlı bir babanın çocuğu olarak 1940’ta New York’ta doğdu. Üniversitede İngiliz dili ve edebiyatı okudu; yaratıcı yazarlık yüksek lisansı yaptı. Çeşitli üniversitelerde edebiyat dersleri verdi. Öykü, şiir ve denemeleri dergi ve antolojilerde yayımlandı. 1971’de yayımlanan Son Ermeni’den sonra, 1978’de ikinci romanı Wash me on Home, Mama (Beni Evde Yıka Anne), 1986’da üçüncü romanı Daughters of Memory (Belleğin Kızları); 1999’da ise anı ve denemelerinden oluşan, son kitabı The Great American Loneliness (Büyük Amerikan Yalnızlığı) yayımlandı. Yazar halen, günlerini edebiyat ve resimle uğraşarak geçirdiği Kaliforniya’da yaşıyor.
Ünlü yazar William Saroyan’ın “aklımdan çıkmıyor” sözleriyle övdüğü, akademisyen Lorne Shirinian’ın “Kuzey Amerika Ermeni edebiyatının en önemli metinlerinden biri” olarak kabul ettiği, eleştirmen Paul Fussel’in “Najarian’ın bir sonraki kitabını heyecanla bekliyorum. Bir sonrakini de; sonrakini de…” sözleriyle coşkuyla selamladığı Son Ermeni yetkin bir kalemin yazarlık serüveninin ilk durağı olma özelliği taşıyor. Najarian kitabın Türkçe baskısı için kaleme aldığı dokunaklı önsözde ise “Şimdiye dek hiç olmadığımız kadar yakınlaştığımız bir yüzyıla girdik ve ben küçük kitabımın bu sürecin bir parçası olmasından ötürü çok mutluyum,” diye yazdı ve geçmişin acılarından ders çıkararak, bütünüyle farklı bir geleceği hep birlikte inşa etmenin hâlâ mümkün olduğunun altını çizdi.
Lorne Shirinian’ın Son Ermeni hakkındaki bir makalesinin de yer aldığı 200 sayfadan oluşan kitabı Rober Koptaş yayına hazırladı, redaksiyonu Zülal Kılıç, kapak tasarımını ise İnci Batuk üstlendi.
Yorumlar kapatıldı.