İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye, Avrupa’nın başkentine kültür çıkarması yapacak

NATO Zirvesi’nde kültür-sanat etkinlikleriyle dünya liderlerini büyüleyen Türkiye, aynı yöntemi Avrupa Birliği için de uygulayacak.

Türkiye, müzakere tarihi konusunda kritik kararın alınacağı Avrupa Birliği’nin aralık zirvesine hem diplomatik hem de kültürel etkinliklerle hazırlanıyor. Aralıktaki karara temel teşkil edecek İlerleme Raporu’nun açıklanmasına 3 gün kala AB’nin başkenti Brüksel’de, Türkiye sergisi açılacak. Kurdelesini, 2 Ekim’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt’ın keseceği sergi, 16 Ocak’a kadar açık kalacak. Sergiyle birlikte Türkiye’nin kültürel zenginliğini yansıtacak seminerler, konserler, tiyatro oyunları, edebiyat sohbetleri tertip edilecek. Belçikalı yetkililerin ‘Türkiye Festivali’ adını verdiği faaliyetlerin, Avrupa kamuoyunun Türkiye’nin üyeliğini çok yoğun tartışacağı eylül-ocak dönemine denk gelmesi için özel çaba sarf edildi.

1996’da hazırlığı yapılan benzer bir Türkiye sergisi, Kürt sorunu ile insan hakları bahane edilerek dönemin Belçika hükümeti tarafından son anda iptal edilmişti. Belçika’daki Türkiye muhalifleri, festivalin propaganda amaçlı olduğunu iddia ederken, koordinatör Tony Van Der Eecken, faaliyetlerinde sadece Türk kültürünün tanıtılmadığını, Anadolu’da var olan Ermeni, Rum, Süryani gibi birçok kültürün yer alacağını vurguladı. Festival çerçevesinde Neşet Ertaş, Sezen Aksu, Candan Erçetin, Fazıl Say, Sertab Erener, Harem Grubu, Kardeş Türküler konser verecek. Festival giderlerinin büyük bir kısmı Dışişleri Bakanlığı tarafından karşılanıyor. Serginin Brüksel’den sonra Londra’da da açılması öngörülüyor.

Festival fikri, Türkiye’nin Belçika Büyükelçisi Erkan Gezer’den geldi. Gezer’in teklifini çok önemseyen Başbakan Erdoğan, festivalin gerçekleştirilmesi için gerekli çalışmaların başlatılmasını istedi. Geçen kasım ayında Türkiye’yi ziyaret eden Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt da festivale destek sözü verdi. Organizasyonun mimarlarından Büyükelçi Gezer, eylül-aralık arasındaki 4 aylık sürenin öneminden hareket ederek Türkiye’nin çarpıcı bir şekilde tanıtılmasını hedeflediklerini söyledi. Tanıtımın bu süreçte büyük önem arz ettiğini söyleyen Gezer, festivalin hazırlıklarının büyük bir süratle devam ettiğini belirtti.

Festivalin teması Hititlerden Osmanlı İmparatorluğu’nun sonuna kadarki dönemde ‘Anadolu kadını’ olacak. “Anneler, Tanrıçalar ve Sultanlar: Türkiye” isimli sergiyi düzenleyen Belçika Güzel Sanatlar Sarayı Genel Müdürü Paul Dujardin, serginin tanıtım broşüründe Türk kadınının seçme-seçilme hakkına 1934’te kavuştuğunu, Belçikalı kadınların ise aynı hakka 14 yıl sonra ulaştığını vurguluyor.

Sergiye Türkiye’den Ankara Anadolu Medeniyetleri, Antalya Arkeoloji, Bodrum, İstanbul Arkeoloji, Topkapı Sarayı ve Türk ve İslam Eserleri müzeleri katılırken, dünyadan da 31 müzeden parçalar sergilenecek. Türkiye Festivali koordinatörü Tony Van Der Eecken, festivalin sadece Brüksel’deki AB bürokratlarına hitap edecek şekilde düzenlenmediğine işaret ediyor. 40 yıldır Belçika ekonomisine katkı sağlayan Belçikalı Türkler için de programlar düzenlediklerini söyleyen Eecken, “Buradaki Türklere de borcumuz var.” dedi. Festivalin Türkiye ile ilişkiler bölümünden sorumlu Rabia Kaçar ise düzenledikleri faaliyetlerin sadece AB’ye yönelik propaganda amaçlı olmadığını vurgulayarak, serginin 17 Aralık’taki zirvenin ardından süreceğine dikkat çekti. Festival çerçevesinde Neşet Ertaş, Sezen Aksu, Candan Erçetin, Fazıl Say, Sertab Erener, Harem Grubu, Kardeş Türküler çeşitli konserler verecekler. Ünlü neyzen Kudsi Ergüner ise Ramazan’ın başladığı 15 Ekim’de 15 kişilik Bizans Korosu ile 15 kişilik İstanbul Müezzinler Korosu’nu Brüksel’de bir araya getirip Bizans ve İstanbul’dan ilahiler dinletisi düzenleyecek.

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, aralık ayındaki Avrupa Birliği (AB) zirvesinde müzakere tarihinin belirlenmesini umduklarını belirtti. Gül, “Tek yol var, o da müzakerelerin başlamasıdır.” dedi.

Gül: Makul tarih Mart 2005

Abdullah Gül, “Bu konuda makul tarihin, Mart 2005 olduğunu” vurguladı. CNN Türk’teki bir programda konuşan Gül, Avrupa Komisyonu’nun genişleme komiseri Günter Verheugen’in İlerleme Raporu’nun yayınlanması öncesi eylül ayında Türkiye’de temaslarda bulunacağını, kendilerinin de özellikle yeni AB üyesi ülkeleri ziyaret edeceklerini söyledi. Gül, müzakere kararının Kopenhag Zirvesi’nde alındığını, aralık ayında ise ‘müzakerelerin vakit geçirmeden’ başlatılması ifadesine uygun bir tarihin belirleneceğini kaydetti.

09.08.2004

Selçuk Gültaşlı

Brüksel

Yorumlar kapatıldı.