İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bartholomeos: Baskı yapın

AA – ANKARA – Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye’de din özgürlüğünün kısıtlı ve yüzeysel olduğunu ifade etti ve Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması için AB’nin baskı yapmasını istedi.

Reuters haber ajansının sorularını yazılı olarak yanıtlayan Bartholomeos, “Tüm dini hizmetlerin yerine getirilmesi konusunda özgürlüğümüz var, ancak kiliseye ait vakıfları, manastırları, mezarlıkları ve okulları idare hakkımız yok” dedi. Bartholomeos, ‘Sonuç olarak bunların devlet yönetimine girdiğini ve finansal açıdan istismar edildiğini’ kaydetti.

Türkiye’de din özgürlüğü kavramının oldukça kısıtlı ve yüzeysel olduğunu ileri süren Bartholomeos, AB baskısının, 1971 yılında kapatılan Ruhban Okulu’nun tekrar açılmasını sağlayacağına inandığını ifade etti. Patrik, “Hükümet, okulun kapatılmasını adil göstermek için geçmişte kullanılan gerekçelerin doğru olmadığını ve Avrupa’nın din özgürlüğü perspektifine uymadığını anladı” dedi. Türkiye’nin, kişi ve din özgürlüğü ihlallerinin sona ermesi halinde AB üyelik sürecinin hızlanacağını kavradığını belirten Bartholomeos, “Avrupa perspektifiyle Müslümanların (bir ülkenin) Avrupa ile ortaklığının, her iki tarafı da barış içinde bir arada yaşama ve işbirliğinin mümkün ve faydalı olduğu konusunda ikna edeceğine inanıyoruz” dedi.

Yorumlar kapatıldı.