İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni iddiaları ilk kez ABD mahkemesinde

Kasım CİNDEMİR / WASHINGTON

Mahkeme, sözde soykırımda öldüğü savunulan Ermenilerin 90 yıllık poliçelerinin, sigorta şirketi tarafından ödenmesine karar verdi.

ABD, resmen sözde soykırım iddialarını reddederken, Los Angeles’ta bir mahkeme, 90 yıl kadar geriye giden ve Ermeniler’in hayat sigortası poliçeleriyle ilgili 20 milyon dolarlık bir anlaşmaya resmen onay verdi.

New York Life Insurance Co. sigorta şirketi, sözde soykırım sırasında öldüğü iddia edilen kişilere ya da bunların hayattaki yakınlarına ödemede bulunacak. Böylece, ilk kez, mahkeme bazında da olsa, Ermeniler’in iddialarıyla bir mahkeme kararı arasında bir ilinti kurulmuş oldu.

Davacılardan Martin Marutyan’a 250 bin dolar verilecek. Marutyan’ın amcasının 1910’da poliçe sahibi olduğu ve 1915’te de öldüğü ileri sürülüyor. Martin Marutyan, ‘Bu bir sigorta davası, soykırım davası değil, ama ikisi birbiriyle bağlı’ ifadesini kullandı.

New York Life Sigorta Şirketi’nin 1880’li yılların başında Osmanlı İmparatorluğu’nda hayat sigortası poliçeleri sattığı ve bunların yarısından az olan bir bölümünü de Ermeniler’in satın aldığı öne sürülüyor.

Yorumlar kapatıldı.